„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Spīdvejists Andžejs Ļebedevs – Eiropas čempions

Sergejs Kuznecovs

Andžejs Ļebedevs pielicis treknu punktu sezonai un ierakstījis jaunu lappusi Latvijas spīdveja vēsture. 14. oktobrī Ļubļinas trekā daugavpilietis izcīnīja Eiropas čempiona titulu spīdvejā, kļūstot par pirmo Latvijas sportistu, kurš sasniedzis šādu panākumu.

A. Ļebedevs jau pirmajos Eiropas čempionāta fināla posmos kļuva par galveno favorītu. Pirmajā posmā – trešā vieta, pēc tam divreiz – otrā vieta. Pēc diviem posmiem Andžejs kļuva par kopvērtējuma līderi un saglabāja šo pozīciju arī pēc trešā posma. Taču jāpiebilst, ka daugavpilietis nebija iekrājis lielu pārsvaru. Ja Ļubļinā piemeklētu neveiksme, viņš būtu izkritis no trijnieka. Klubu čempionātos sezonas noslēgums Andžejam nebija veiksmīgs. „Spartas” sastāvā spīdvejists iekļuva Polijas Ekstra līgas finālā, rezultātā izcīnot sudraba medaļu, taču izslēgšanas sacīkstēs A. Ļebedevam bija vāji rezultāti – vien pāris punkti. Toties Zviedrijas „Elitserien” sacensībās ar Eskilstunas „Smedernu” Andžejs izcīnīja zeltu, turklāt Skandināvijā viņa sniegums bija daudz spilgtāks – 9-10 punkti katrās „play-off” sacīkstēs.

Visi saspringti gaidīja, vai sezonas beigās Andžejam izdosies parādīt čempiona cienīgu sniegumu.

Pamatsacensībās sportists startēja stabili – izcīnīja 12 punktus un uzreiz iekļuva finālā, kur bija jāsacenšas ar Kšištofu Kaspržaku (Polija), Artjomu Lagutu (Krievija) un Pšemislavu Pavļicki (Polija).

Andžejs Ļebedevs finišēja otrais, bet viņam ar to pietika, lai saglabātu līderpozīciju kopvērtējumā, - 52 punkti. Posmā uzvarēja polis, Artjoms bija trešais.

Finālsērijā A. Lagutam otrā vieta - 45 punkti, Vaclavam Milikam (Čehija) – trešā vieta (44). Čehs bija viens no tiešajiem daugavpilieša konkurentiem, taču Ļubļinā viņam klājās smagi – sestā pozīcija un bronza kopvērtējumā. Savukārt posma uzvarētājs K. Kaspržaks kopvērtējumā ceturtais - 39 punkti.

Andžejs Ļebedevs ir vienīgais spīdvejists, kurš izcīnījis godalgotu vietu visos četros posmos.