„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.0 °C
neliels lietus

„AADSO” - strādā, „Clean R” - tiesājas

Aleksandrs Rube

Pagājušas divas nedēļas, kopš darbu sācis jaunais atkritumu izvešanas operators SIA „AADSO”. Tajā pat laikā bijušais operators – firma „Clean R” vietējos plašsaziņas līdzekļos paziņojis, ka Daugavpils dome vienpusējā kārtībā noņēmusi no uzņēmuma konta garantijas summu – 35 000 eiro.

Savukārt pašvaldība skaidroja, ka tas ir sods par konkrētu līguma nosacījumu neievērošanu – informatīvo pieprasījumu ignorēšanu, kā arī to, ka atkritumu konteineri tika reti mazgāti.

Līgumā ar „Clean R” fiksēts, ka operators apņemas mazgāt un dezinficēt konteinerus ne retāk kā divreiz gadā. Lai gan firma apgalvo, ka šo nosacījumu izpildīja, patiesībā informācija ir tikai par 600 konteineriem no 7600. Tāpēc pilsētas dome nolēma vērsties bankā un piedzīt no „Clean R” soda sankcijas 35 000 eiro apmērā, t. i., par pilnu to līdzekļu apjomu, ko uzņēmums ik gadu iemaksāja garantijas summu. Taču „Clean R” nepiekrīt šādam pašvaldības lēmumam un ir gatava iesniegt tiesā prasību, lai atgūtu zaudētos līdzekļus.

Daugavpils domes Juridiskā departamenta vadītājs Ruslans Golovaņs paskaidroja, ka patiesībā kopējā soda naudas summa ir 60 000 eiro (kopumā 86 akti par līguma pārkāpšanu). Vienlaikus pret „Clean R” uzsākta cita tiesvedība – par nepamatotiem tarifiem, kuru dēļ klienti, saskaņā ar pašvaldības juristu aprēķiniem, pārmaksājuši aptuveni 873 000 eiro. Ja Administratīvā tiesa atzīs šo prasību, pašvaldība pieprasīs „Clean R” atmaksāt pārmaksāto summu. Savukārt, ja uzņēmums atteiksies, dome vērsīsies Civiltiesā, lai piedzīto minēto summu.

„Latvijā, droši vien, tas ir pirmais tamlīdzīgais precedents,” atzīmēja, R. Golovaņs, „protams, šī tiesāšanās, visdrīzāk, ilgs vairākus gadus.”