„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Krāslavas skolotājiem par līgumiem nav jāsatraucas

Egita Terēze Jonāne

Krāslavas novada skolotājiem nav jāsatraucas nedz par darba līgumiem, nedz par darba algām. To „Latgales Laikam” uzsvēra Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne, komentējot Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) publisko paziņojumu, ka, grozot darba līgumus, Krāslavas novada skolās tika pārkāpts Izglītības likums.

LIZDA savā paziņojumā norāda, ka lēmums neatbilst Izglītības likumam, kurš nosaka, ka darba devēja – pašvaldības -- funkcijas ir deleģētas izglītības iestādes vadītājam, tas, savukārt, pastāvīgi lemj par izglītības iestādes finansiālo un materiālo līdzekļu izlietošanu, darbinieku darba samaksu utt.

L. Miglāne uzsvēra, ka, saskaņā ar Krāslavas novada domes šī gada lēmumu, skolotāju darba devējs ir Izglītības pārvalde, nevis skolu direktori. Tāpēc Izglītības pārvalde augustā piedāvāja veikt grozījumus esošajos līgumos, saglabājot tos vecajā redakcijā un mainot tikai vienu punktu, kur uzsvērts, ka jaunais darba devējs ir Krāslavas novada Izglītības pārvalde.

„Dažu skolu skolotāji meklēja arodbiedrības aizstāvību, lai gan pirms tam viņi netika runājuši nedz ar Izglītības pārvaldi, nedz ar Krāslavas novada domi par to, kas viņus uztrauc. Tāpat nav runājusi arī  arodbiedrība. Diemžēl, pedagogi arodbiedrībai iesūtīja nepilnīgu domes lēmumu, kas bija izdrukāts no pašvaldības interneta mājas lapas. Proti, nav 4. punkta, kur uzsvērts, ka Krāslavas novada Izglītības pārvalde ir izglītības iestāžu tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas pārņēmējs. Šāds lēmums pieņemts pēc Valsts kontroles ieteikuma. Sarūkot skolēnu un skolu skaitam, nav lietderīgi uzturēt grāmatvedību katrā skolā. Valsts kontrole uzsvēra, ka tas nav racionāli. Tāpēc skolu grāmatvedību resurss tika centralizēts. Katras skolas budžets gan paliek direktoru pārziņa, tikai viņiem visas tāmes jāsaskaņo ar Izglītības pārvaldi,” teica L. Miglāne.

Viņa parādīja Izglītības valsts kvalitātes dienesta un Valsts darba inspekcija pārbaudes atzinumus, kur teikts, ka Krāslavas novada pašvaldība un Izglītības pārvalde nav pārkāpusi likumu.

L. Miglāne aicina pedagogus visus jautājumus konstruktīvi diskutēt vispirms skolā, pēc tam Izglītības pārvaldē, lai izvairītos no līdzīgiem pārpratumiem.