„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Karjeras „LAVKA” – dizains, dzeja un mārketings

Aleksandrs Rube

Pēc vasaras brīvdienām Daugavpils jauniešu iecienītā atklāto diskusiju pasākuma „LAVKA” organizatori 16. oktobrī sagādāja pārsteigumu pilsētas skolēniem – sarīkoja „Karjeras lavku”, uzaicinot dažādu nozaru profesionāļus.

„LAVKA” tika organizēta sadarbībā ar Izglītības pārvaldi (IP) un norisinājās zinātkāres centrā „Zinoo”, šoreiz pasākums bija veltīts Karjeras nedēļai. Ar Daugavpils skolu audzēkņiem tikās trīs viesi – jaunā dizainere Marta Folkmane, latgaliešu krāsojamā dzejoļu krājuma pieaugušajiem “Linejis” jeb “Līnijas” veidotājas Gunta Nagle un Dagnija Dudarjonoka, kā arī reklāmas aģentūras „Lapsa Media” projektu menedžeris Marks Jurkovs. Skolēni atnāca pēc stundām, tāpēc varēja lieliski pavadīt laiku relaksējošā gaisotnē.

Marta Folkmane: „Ja vēlaties strādāt radoši – riskējiet un ticiet sev”

Marta Folkmane jau strādā pie vairākiem dizaina projektiem, turklāt viņa vēl arī mācās Rīgas dizaina un mākslas vidusskolā.  Marta veido sava zīmola somas, kā arī palīdz izstrādāt citus produktus. Viņasprāt, šajā darbā galvenais ir gatavība riskēt, dibināt jaunas pazīšanās un būt atvērtam visam jaunajam. M. Folkmane uzskata, ka daudz svarīgāk ir atrast reālu pasūtītāju, nekā censties popularizēt savu zīmolu, izmantojot dažādas interneta platformas. Dizains ir joma, kurā strādājot, jāiegulda sirds, tāpēc ir vērts par savām pat vispārdrošākajām idejām runāt ar visiem apkārtējiem.

Dagnija Dudarjonoka un Gunta Nagle

Gunta Nagle un Dagnija Dudarjonoka pastāstīja, kā tika veidots dzejoļu krājums „Linejis”, kurš tapa sadarbībā ar dzejniecēm Ligiju Purinašu un Janu Skrivļu-Čeveri, kā arī mākslinieci Ilzi Gailāni. Šis krājums ir unikāls jau tāpēc vien, jo ik gadu Latvijā iznāk tikai daži līdzīgi preses izdevumi latgaliešu valodā. Krājumam ir piecas autores, un tas arī veido tā „raksturu”. G. Nagle uzskata – lai saprastu, kas ir komandas darbs, nebūt nav vajadzīgs sarežģīts uzdevums, var sākt ar radošu projektu.

Marks Jurkovs

Markam Jurkovam, kurš sadarbojies ar tādiem lieliem uzņēmumiem kā „Intergaz”, „airBaltic”, „Lido” u.c., skolēni uzdeva daudz jautājumu par reklāmas pasauli un darba režīmu, kad pasūtījums jāizpilda īsā laikā. Viņš ar nožēlu atzina, ka Latvijā joprojām nav vienotas „frīlanceru (attālināti strādājošo) biržas”, tāpēc daudz kas jādara, izmantojot privātus kontaktus. Taču, tajā pašā laikā, šis faktors pasargā pasūtītāju no nepieredzējušiem darbu izpildītājiem.

„LAVKAS” komanda (Jeļena Dedele, Nika Kirsanova, Viktorija Kozlovska, Jorens Dobkevičs, Laima Kalvāne, Janīna Ivanova, Anna Jakovļeva, Alīna Ivanova un Anna Andina) tradicionāli  cienāja jauniešus ar saldumiem un kakao. Organizatori sarīkoja arī anketēšanu projekta „Gen-Y City” ietvaros, kurā visus klātesošos lūdza norādīt, kā, viņuprāt, Daugavpilī pietrūkst jauniešiem.

Nākamais „LAVKAS” pasākums, kura tēma pagaidām netiek atklāta, notiks decembra sākumā.