„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Veselības apdrošināšana atvieglos pacientu un ārstu ikdienu

Egita Terēze Jonāne

Obligātā veselības apdrošināšana atvieglos gan ģimenes ārstu darbu, gan iedzīvotāju vizītes pie ārsta, piemēram, vienkāršos pakalpojumu apmaksas sistēmu, jo likumprojektā noteikts veselības aprūpes pakalpojumu grozs, ko valsts segs no veselības apdrošināšanas vai sociālajām iemaksām, uzsvēra Špoģu doktorāta (Višķu pagasts) ģimenes ārsts Juris Bicāns, komentējot Veselības aprūpēšanas likumprojektu, ko septembra nogalē apstiprināja Ministru kabinets un ko šobrīd izskata Saeima.

SIA „Daugavpils reģionālā slimnīca” valdes locekle Ilona Skrinda uzskata, ka obligātā veselības apdrošināšana dos papildus līdzekļus kopējam veselības aprūpes finansējumam. „Ja jaunā finansēšanas sistēma nodrošinās nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus – profilaksi,  ārstēšanu, rehabilitāciju, tātad - arī speciālistu pieejamību visiem iedzīvotājiem, mazināsies pacientu rindas uz izmeklējumiem. Sociālās apdrošināšanas iemaksas veselības apdrošināšanai (1%) tiks novirzītas mediķu algām, tātad risināsies arī kadru jeb mediķu piesaistīšanas problēma ne tikai reģionā, bet arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā,” uzsvēra I. Skrinda.    

Tikmēr aptaujātie lasītāji, galvenokārt pensionāri, teica, ka nav informēti par obligāto veselības apdrošināšanu, vienīgi lasījuši, ka vienu procentu no pensijas atdošot valstij, lai varētu samaksāt lielākas algas ārstiem. Alvīne atzinās, ka pērk apdrošināšanas polisi, taču, paldies Dievam, sen nav bijusi nepieciešamība vērsties pie daktera. Cita sirmgalve teica, ka viņa satiekas ar ģimenes ārstu tad, kad jāizraksta valsts kompensējamo medikamentu receptes, un neuzdod jautājumus, kas jauns medicīnā.

Veselības ministrijas preses sekretāre Undīne Šulca informēja, ka, saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, no 2019. gada 1. janvāra plānots ieviest pilnu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu tām personām, kuras veic sociālās iemaksas vai kuras ir atbrīvotas no šīm iemaksām. Tādu pašu pakalpojumu grozu valsts plāno nodrošināt arī veselības apdrošināšanas iemaksu veicējiem.

Pilnajā valsts apmaksāto pakalpojumu grozā ietverta ģimenes ārsta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), ārstniecības dienas stacionāra, stacionāra pakalpojumi, kā arī diagnostiskie izmeklējumi un valsts kompensējamie medikamenti, uzsvēra U. Šulca.  

Tāpat likumprojekts paredz pamata veselības pakalpojumu grozu  personām, kuras neveiks sociālās iemaksas vai nebūs atbrīvotas no šīm iemaksām, vai nesamaksās obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas. Šajā grozā ir tikai NMPD, dzemdību un ģimenes ārsta pakalpojumi, tāpat valsts segs nopietnu saslimšanu, kas apdraud sabiedrību, ārstēšanas izdevumus.