„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Nieru aizstājterapiju var veikt arī Preiļos

Dinija Jemeļjanova

20. oktobrī SIA „Preiļu slimnīca” atklāta Nieru aizstājterapijas dienas stacionāra nodaļa. Kā uzsvēra tās vadītājs, nefrologs Māris Pļaviņš, šis ir nozīmīgs solis cīņā pret hroniskām nieru slimībām reģionos: „Mēs sākam hemodialīzes vēsturi Preiļos”.

Jaunās nodaļas galvenā funkcija ir nodrošināt hemodialīzes veikšanu – „mākslīgās nieres” terapiju jeb asins attīrīšanas procedūru, izmantojot mākslīgu filtru. Stacionāra vajadzībām iegādāti četri hemodialīzes aparāti. Telpas pielāgotas ar SIA „Medicīnas sabiedrība Gaiļezers” palīdzību, izveidotas arī trīs jaunas darba vietas. Pašu hemodialīzes procedūru veiks speciāli apmācīts personāls, bet pats nodaļas vadītājs M. Pļaviņš Preiļu poliklīnikā pacientus pieņems reizi mēnesī.

Uz atklāšanu Preiļos jeb savu dzimto pusi bija ieradies arī viens no nozīmīgākajiem nefroloģijas attīstītājiem Latvijā - Jānis Bicāns. Viņš atzīmēja to, ka Latvijas kopējā statistika ir iepriecinoša, jo līdz pat 71-75% hronisko nieru slimību pacientu tiek veikta hemodialīze. „Transplantācija ir lētāka un uzlabo dzīves kvalitāti, bet bez iepriekšējas sagatavošanās jeb hemodialīzes veikšanas, tā nav veicama,” skaidroja J. Bicāns. Arī M. Pļaviņš uzsvēra: „Protams, daudz labāk ir dzīvot ar veselām abām nierēm, bet šādi mēs varam palīdzēt daudziem cilvēkiem. Kombinējot dažādas procedūras varam panākt, ka cilvēki ar smagu saslimšanu dzīvo pat 30 – 40 gadus pēc slimības atklāšanas.”

Pilnu rakstu lasiet 24.oktobra numurā.