„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Valdība kompensēs lietavu radītos zaudējumus tikai daļēji

Egita Terēze Jonāne

Valdība piešķīra finansējumu 14,9 milj. eiro lietavu nodarīto postījumu kompensācijām lauksaimniekiem. LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža informēja, ka valdība radušos zaudējumus segs tikai daļēji -- 71,9% no veiktajiem ieguldījumiem. Lauksaimnieki LAD iesniedza 2933 kompensāciju pieteikumus par kopumā 37 miljoniem eiro lieliem zaudējumiem. Kompensācijas sāks izmaksāt novembrī.

Gandarījumu par valdības piešķirto atbalstu pauž Līksnas pagasta SIA „Kļavas V” īpašnieks Viktors Kalāns un Daugavpils rajona lauksaimnieku apvienības vadītājs Maigurs Krievāns. „Kā skaidroja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kompensācijas tiks maksātas par konkrētām kultūrām, ņemot vērā 2016. gada statistiku, kādu naudu lauksaimnieki ieguldīja vienā hektārā. Piemēram, kviešu laukā vienā hektārā pērn lauksaimnieki ieguldīja 320 eiro. Pēc Ministru Prezidenta Māra Kučinska un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera tikšanās ir cerība, ka Latvijas zemnieki, tāpat kā Lietuvas, Igaunijas un Polijas lauksaimnieki, 2018. gadā saņems arī ES kompensācijas,” teica M. Krievāns. Pēc viņa novērotā, šī gada pieredze daudzus lauksaimniekus mudinās izvēlēties, piemēram, agrīnās graudu šķirnes, kuras varēs nokult augusta sākumā.

V. Kalāns lietavu dēļ nav novācis 200 ha graudaugu un pupu. Viņaprāt Latvijai tomēr vajadzētu pārņemt Polijas praksi: „Poļu zemnieki ir izveidojuši Garantiju fondu, kur, piemēram, piensaimnieki ieskaita 0,01 grošu no katra pārdotā piena litra. Šis fonds ir tik liels atspaids zemniekiem, ka tiek izsniegti pat kredīti. Tāpat ja izveidojas jauns lauku uzņēmums, valdība iekasē tikai mikrouzņēmuma nodokli 9%.”