„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Ārstu algas pieaugs līdz 80%

pexels.com

26. oktobrī Saeimā pirmajā lasījumā atbalstīts 2018. gada budžeta projekts. Tā galvenajai prioritātei, veselības nozarei, piešķirta nebijusi liela summa -- vairāk nekā viens miljards eiro. Daļa no tā novirzīta mediķu atalgojuma paaugstināšanai,   kas dažiem speciālistiem varētu nozīmēt pat par 80% lielāku atalgojumu.

Veselības ministrija (VM) apkopojusi datus, ka tieši slimnīcu ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem algas nākamgad varētu pieaugt no 859 līdz 1547 eiro. Tāpat prognozē būtisku pieaugumu šo speciālistu asistentu un pacientu aprūpes personāla atalgojumam (attiecīgi par 73% un 55%). Finansējuma pieaugums paredzēts arī uzņemšanas nodaļām, rezidentūrā studējošajiem, VM padotībā esošo iestāžu ārstniecības personām.

Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Reinis Joksts atzīst, 116,9 miljonu eiro finansējums ārstu algām ir vērtējams tikai pozitīvi. Viņš pauda cerību, ka pie šī pieauguma nozarē neapstāsies, jo, viņaprāt, veselības aprūpes speciālistiem Latvijā nepieciešams divkārtīgs vai pat trīskārtīgs algas palielinājums. Pēc R. Joksta domām, vēl lielāks finansējums nepieciešams tieši to medicīnisko pakalpojumu segšanai, uz kuriem izveidojušās garas pacientu rindas.

Zīmīgi, ka ambulatorajā veselības aprūpē darba samaksas pieaugums būs zemāks nekā stacionārajā veselības aprūpē. SIA „Krāslavas slimnīca” galvenais ārsts Aleksandrs Jevtušoks uzskata, ka tas ir pareizi, jo iepriekš tieši ambulatorajā veselības aprūpē algas bijušas lielākas, nekā stacionārajā. Par konkrētām summām darbinieku atalgojumā viņš gan vēl nesteidzas spriest, jo tās varētu būt zināmas pēc budžeta galīgās apstiprināšanas Saeimā un VM izstrādātajiem noteikumiem (provizoriski - tikai decembrī).

Pilnu rakstu lasiet 31.oktobra numurā.