„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Preiļos gads aizvadīts „spēka zīmēs”

Dinija Jemeļjanova

''Tev, Dieviņ, spēks, varīte, Tev gudrais padomiņš'', šīs tautasdziesmas noskaņās Preiļu un Riebiņu novada TIC šogad īstenots projekts, apgūstot latviešu un latgaļu seno zīmju spēku un enerģētiku. No 23. oktobra Preiļu Galvenajā bibliotēkā apskatāma arī Brigitas Ektermanes izstāde „Spēka zīmes”.   

Preiļu un Riebiņu novada TIC vadītāja Iveta Šņepste pastāstīja, ka ideju par mākslinieces, ezotēriķes Brigitas Ektermanes aicināšanu uz Preiļiem un viņas darbu izstādi piedāvājusi bibliotēkas vadība, un viens pasākums pārtapis pasākumu ciklā. Projekts sācies pavasarī ar tikšanos, kurā zināšanas par latviešu seno zīmju spēku un austrumu gudrībām apvienoja vietējā jogas speciāliste Kristīne Mūrniece. Preiļu pilsētas svētkos Tirgus ielā organizētas vietējo amatnieku radošās darbnīcas, kur spēka zīmes greba, zīmēja un veidoja keramiķi, koktēlnieki, hennas māksliniece un origami meistare. Savukārt septembrī kursēja „Dzejas busiņš”, viesojoties dažādās novadu bibliotēkās. Gan šajās, gan citās pieturvietās tika lasīta dzeja.

„Mūsu vislabākie draugi un partneri ir bibliotēkā,” I. Šņepste uzsvēra, ka bibliotēkas telpas ir piemērotas šādiem kopīgiem pasākumiem. Arī pēdējais pasākums, tikšanās ar izstādes autori, notiks šeit 15. novembrī. Bibliotēkas darbinieki izstādi papildinājuši ar informatīvu stendu par latviešu rakstiem un zīmēm. Kopumā tas ir trešais šāda veida projekts Preiļos. Pērn godā celti latgaliešu ēdieni, bet pirms diviem gadiem -- vietējie amatnieki.