„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Lielbornes muižā top privātskola

Dinija Jemeļjanova

Kamēr vecajās muižu un piļu ēkās aizvien retāk darbojas valsts skolas, Daugavpils novada Salienas pagastā uzņēmēji šobrīd atjauno kādu muižu ar nodomu tur izveidot privātās izglītības iestādes filiāli. Nora Poiša ar vīru Mārtiņu Stankeviču un bērniem kopš šī gada pavasara atjauno Lielbornes muižu un kopj tās teritoriju, lai pēc pāris gadiem gleznainajā vietā netālu no Daugavas izveidotu vietu, kur pulcēsies ārzemnieku grupas, lai mācītos krievu valodu.

Sapnis par lauku māju

Īpašuma saimniece Nora Poiša celmus lauzusi ne tikai muižas parkā, bet arī Latvijas privātās izglītības nozarē, izveidojot valstī pirmo Izglītības un zinātnes ministrijas akreditēto valodu mācību centru ārzemniekiem. Viņas vadītajā „Izglītības Centrā Durbe” tiek piedāvāts dažu nedēļu laikā apgūt vai padziļināt savas zināšanas krievu valodā. Nora stāsta, ka klientu ir daudz – gan jaunieši un pensionāri, gan eiropieši un amerikāņi: „Vidēji mācības norit trīs nedēļas, bet var arī ilgāk. Katru darba dienu līdz četriem pēcpusdienā.” Rīgā klientiem tiek piedāvāts dzīvot kopdzīvokļos vai  viesģimenēs, kur saziņa arī notiek krieviski.

Sākotnēji abi ar vīru vēlējušies iegādāties kādu vecu lauku māju un to atjaunot. Mājas meklējumi ieilguši desmit gadu garumā, līdz pēkšņi radusies ideja apvienot sapni ar biznesa mērķiem – skolai izveidot filiāli. Tūlīt pat interneta sludinājumos atrasts piedāvājums iegādāties Lielbornes muižu. Meklēts Latgales apvidū tieši vides dēļ. Skolas vadītāja cer, ka arī vietējie būs atsaucīgi un uzņems ārzemniekus, kas apgūst krievu valodu. Valodas apguve skolā netiek organizēta tā, kā tas pieņemts Latvijā: „Mēs nemācām krievu valodu „caur kādu valodu”. Runājam tikai krieviski pat tad, ja cilvēks nemāk pateikt ne „paldies”, ne „lūdzu”,” skaidro Nora.

Noras Poišas un Mārtiņa Stankeviča ģimene // Publicitātes foto

Paredzēts izveidot mācību un atpūtas kompleksu „Lielbornes muiža”, kura īpašā mērķauditorija būs tie krievu valodas apguvēji, kas vēlas mācību laikā atpūsties no pilsētas dzīves un valodu apgūt mierpilnā lauku vidē. Vēl dzīvošana muižā varētu īpaši interesēt tos, kas mācīšanos vēlas apvienot ar atpūtu ģimenes lokā. Plašās istabas plānots pārveidot par ērtām telpām arī ģimenēm ar bērniem. „Šī vieta būs vairāk piemērota nevis skolēniem un jauniešiem, bet gan vadošos amatos strādājošiem un uzņēmējiem,” skaidro Nora. Tāpēc lielāko daļu muižas telpu paredzēts iekārtot kā  viesnīcu istabiņas. Savukārt pirmajā stāvā iecerēts ierīkot vairākas ēdināšanas telpas - atsevišķu zāli brokastīm un restorānu, kas būtu pieejams arī citiem muižas apmeklētājiem – tūristiem.

Jauns tiltiņš ar vecā paliekām

Lielbornes muižas ēku ģimene iegādājusies kopā ar 12 hektāriem zemes. Muižas ēka atrodas uzkalniņā, no tā lejup ved ceļš līdz Bornes upītei, kuras krastos agrāk atradās dzirnavas.

Pilnu rakstu lasiet 3.novembra numurā.