„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

„Lūgšanu brokastīs” ziedoja nelaimē nonākušajiem

kadrs no Youtube

Aicinot cilvēkus aizdomāties par sabiedrībā bieži vien nepamanītiem līdzcilvēku saucieniem pēc palīdzības, Viduslatgales pārnovadu fonds jau ceturto gadu pēc kārtas rīkoja "Lūgšanu brokastis", šoreiz Vārkavas novada Rožkalnu kultūras namā. Ar cerību, ka pasākumā gūtās atziņas atausīs atmiņā arī ikdienas skrējienā, dalībnieki ziedojuši 3200 eiro cilvēkiem, kurus skārusi nelaime.

Šī gada "Lūgšanu brokastu" tēma bija "Tuvāk mīlestībai, labestībai...". Viduslatgales pārnovadu fonda valdes locekle Valija Vaivode pastāstīja, ka pasākumā savāktos ziedojumus plānots atvēlēt cilvēkiem, kas piedzīvojuši pēkšņu nelaimi, piemēram, ugunsgrēku vai kādu smagu slimību. Arī pērn ziedotā nauda atvēlēta līdzīgiem mērķiem. Tas licis novērtēt, ka šādos gadījumos ir būtiska tūlītēja palīdzība, ko var saņemt dažu dienu laikā,  nevis, piemēram, pēc mēneša. "Ir ļoti svarīgi, lai ir līdzekļi, ko uzreiz varam iedot, jo pirmie soļi pēc šādiem nelaimes gadījumiem ir paši grūtākie," uzsver V. Vaivode.

Viņa pastāstīja, ka pasākumā pulcējās aptuveni 170 cilvēki, tai skaitā ciemiņi no citiem Latgales un Latvijas novadiem. Par muzikālo sveicienu gādāja dziesminieks Kārlis Kazāks un vietējie mūziķi. Šī gada goda viesi bija profesors, vēsturnieks Henrihs Soms un Dubnas pagastā dzimušais Alberts Sarkanis, kas šobrīd ir Latvijas vēstnieks Čehijā.

„Lūgšanu brokastīs" piedalījās Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, LELB Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe, Kalupes luterāņu draudzes mācītājs Andis Lenšs un citi tuvējo draudžu prāvesti, kā arī pārstāvji no pareizticīgo un vecticībnieku konfesijas. No Bauskas viesos bija ieradies mācītājs Andrejs Mediņš, kas stāstīja par savu pieredzi, veidojot Bruknas muižā Kalna svētību kopienu -- atkarībās nonākušo rehabilitācijas komūnu. Viņaprāt ir svarīgi mainīt savu attieksmi, jo ikdienā bieži vien nepamanām cilvēkus, kuriem dzīvē trūkst tuvāko mīlestības.

Piektās "Lūgšanu brokastis” nākamgad īsi pirms valsts simtgades paredzēts rīkot Aglonas novadā.

Labdarība ir viens no Viduslatgales pārnovadu fonda darbības virzieniem, strādājot Preiļu, Riebiņu, Vārkavas, Aglonas un Līvānu novadā. "Lūgšanu brokastu" ideja radusies pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ASV ar mērķi stiprināt uzticību un vienotību dažādu garīgo un laicīgo kārtu starpā, tās dažādas organizācijas rīko arī citviet Latvijā.