„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Seniori izmanto bezmaksas ārstēšanos stacionārā

Egita Terēze Jonāne

Daugavpils reģionālajā slimnīcā vairums pacientu ir pensionāri, kuri pirmās 3 vai 4 dienas stacionārā var ārstēties, nemaksājot pacienta iemaksu. Šos izdevumus par saviem pensionāriem apmaksā Daugavpils, Daugavpils novada un Ilūkstes novada pašvaldība. Ja vēl piesummē valsts finansēto pirmo dienu, kad pacients iestājas slimnīcā, tad tās ir bezmaksas 4 vai 5 dienas. Sarunā ar sirmgalvjiem atklājas, ka ne visi pensionāri izmanto šo bezmaksas ārstēšanos. 

Liels atbalsts mazo pensiju saņēmējiem

Daugavpiliete Leokādija Podjavo (80 gadi) slimnīcā ārstējas vismaz reizi gadā. Strādājot visu mūžu tirdzniecībā, nav saudzējusi veselību, tāpēc tagad jācīnās ar sirds slimībām un aizdusu. Sirmgalve atzīst, ka beidzamos četrus gadus Daugavpils slimnīcas mediķi viņi burtiski glābjot. Ar aprūpi sieviete apmierināta. Lielākoties stacionārā viņa pavada 3 vai 4 dienas, pēc tam dodas mājās. „Slimnīca man ir par brīvu, jo par visu maksā Daugavpils dome, tāpat pašvaldība man kā maznodrošinātai personai piešķir pabalstu zālēm un dzīvokļa pabalstu, varu samaksāt par apkuri,” pastāstīja Leokādija.

Aloizs Ančs (66 gadi), kurš dzīvo Daugavpils novada Birkineļos un ilgus gadus strādājis Jāņa Raiņa muzejā, atzinās, ka par bezmaksas ārstēšanos stacionārā nav zinājis. „Es nezināju, ka par manu ārstēšanos maksās Daugavpils novada dome. Man pensija nav liela, tāpēc tas ir labs atbalsts,” saka sirmgalvis. Tā kā viņš sirgst ar hronisku kaiti un bieži cieš sāpes, sirmgalvis vismaz reizi gadā ārstējas slimnīcā.

Ja ir maza pensiju, grūti samaksāt par ārstēšanos, saka Aloizs Ančs

Nav jāmaksā par ārkārtas operācijām un zālēm

Pašvaldības senioriem ir noteikušas vairākus citus ar veselības aprūpi saistītus pabalstus. Daugavpils pašvaldības iestādes „Sociālais dienests” sabiedrisko attiecību speciāliste Marina Gorkina pastāstīja, ka Daugavpils pašvaldība vairākām iedzīvotāju grupām ar pabalstiem kompensē veselības apdrošināšanas polises, medikamentu, optisko briļļu, autiņbiksīšu, medicīnas ierīču iegādi, zobu protezēšanas, stomatoloģijas, vienreizēju medicīnisku manipulāciju, līdzmaksājuma par operāciju, ortodonta pakalpojumu un citus izdevumus.

Pilnu rakstu lasiet 3. novembra numurā.