„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Latvijas jaunie patrioti

Egita Terēze Jonāne

Rīt, Lāčplēša dienā, Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā jaunsargi nodos svinīgo zvērestu, solot kalpot Latvijas un Latvijas tautas labā. Šoreiz ceremonijā piedalīsies rekordliels jauniešu skaits no Daugavpils un novada – 101 cilvēks.

Daugavpils jaunsargu vienībai, kas atrodas Lāčplēša ielā 20, šis gads bija īpaši aktīvs. Kopš gada sākuma šeit strādā divi jauni instruktori, bet tuvākajā laikā viņiem varētu pievienoties viens vai pat divi jauni kolēģi, kuri strādās pilsētā, Daugavpils novadā un Ilūkstē.

„Pašlaik mūsu jaunsargu skaits, ieskaitot kandidātus, pieaudzis līdz 250 cilvēkiem,” stāsta  Daugavpils pilsētas jaunsargu vienības vadītājs Jānis Mežulis, „tik ievērojams jaunsargu skaita pieaugums kļuva iespējams, pateicoties mūsu jauno instruktoru Intas Gaideles-Ivanovas un Jāņa Dārziņa darbam.”

J. Mežulis strādā ar Daugavpils jaunsargiem kopš 2011. gada, bet kolēģi viņam pievienojušies tikai šogad. Ar bērniem viņi strādā ne tikai savā štābā, bet arī Daugavpils 16., 12 un 6. vidusskolā, kā arī Vaboles un Špoģu vidusskolā. Jaunsargi apgūst individuālās lauku kaujas iemaņas, ieroču mācību un šaušanas  apmācību, kā arī citas disciplīnas. Pēc mācībām daļa iestājas Zemessardzē, citi mācās, lai kļūtu par policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem.

Lai kļūtu par jaunsargu, jaunajam kandidātam jāiziet vismaz trīs mēnešus ilgs pārbaudes posms. Šajā periodā tiek pārbaudīta jauniešu motivācija – vai viņi šurp atnākuši, jo paši to vēlas, vai arī pēc vecāku ieteikuma, vai viņiem patīk mācības un gaisotne.

Inta Gaidele-Ivanova un Jānis Mežulis instruē jaunsargus pirms Lāčplēša dienas // Foto: A.Rube

„Pēc zvēresta nodošanas jaunsargi piedalīsies lāpu gājienā,” atzīmēja Jānis Mežulis, „mums tas ir ne tikai svarīgs valsts mēroga notikums. Mēs piedalāmies arī organizēšanā – sekojam drošībai, kā tiek lietotas lāpas, no kurām pēc tam veido Latvijas kontūru.”

Pasākums muzeja pagalmā sāksies pl. 14.30. Savukārt lāpu gājiens sāksies pl. 17.00 pie Daugavpils Universitātes, Parādes ielā 1.