„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Stomatoloģijā asi izjūtams ārstu trūkums

Jeļena Čursina

Attiecīgas instances aizvien biežāk saņem sūdzības par Daugavpils zobārstniecības poliklīnikas darbu. Par to raksta vietējā prese, tēmu aktīvi tiek atspoguļota sociālajos tīklos. Iedzīvotāju neapmierinātību galvenokārt izraisa rindas, jo, lai tiktu pie speciālista, dažkārt jāgaida vairāki mēneši. Daugavpils zobārstniecības poliklīnikas valdes loceklis Vaclavs Jasvins atzīmē, ka garo rindu problēma pastāv jau sen un tam ir vairāki iemesli, pirmām kārtām, -- ārstu trūkums.

Brauc visa Latgale

Otrkārt, poliklīnikai jāuzņemas visa „bērnu slodze”. Lai ārstētu zobus bērniem, līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par palīdzības sniegšanu personām līdz 18 gadu vecumam, izņemot zobārstniecības poliklīniku, Daugavpilī noslēgusi tikai viena zobārstniecības privātprakse, jo apkalpot bērnus tām nav izdevīgi. Turklāt Vaclavs Jasvins atzīst, ka ļoti aktuāla ir arī bērnu stomatologu problēma. Bērnus pieņem tikai pieci ārsti, tostarp trijiem, saskaņā ar likumu, ir saīsināta darba diena. Savukārt dežūrārsts pieņem 30—40 bērnus dienā. Svarīga ir arī bērnu stomatoloģijas specifika, īpaša pieeja, jo lielākā daļa pacientu jānomierina un jāpierunā ārstēt zobus.

Treškārt, Daugavpils zobārstniecības poliklīnika sniedz palīdzību ne tikai Daugavpils, bet visa reģiona iedzīvotājiem. „Preiļi, Ilūkste, Zilupe, Krāslava, Līvāni un citi novadi – visi brauc pie mums,” stāsta Vaclavs Jasvins, „viņi nevar saņemt palīdzību savā dzīvesvietā, kad gadās sarežģītāka zoba raušana, visi vēršas pie mums.” Kā liecina poliklīnikas reģistratūras dati, aptuveni 30% pacientu, kuri ierodas uz pieņemšanu pie zobārsta, nav Daugavpils iedzīvotāji. Nedrīkst aizmirst arī Daugavpils „ārzemju” pacientus, kuru pieplūdums, kā liecina ārstu novērojumi, jo īpaši jūtams vasarā un ziemas mēnešos.

Ceturtkārt, Daugavpils iedzīvotāji pierakstās iepriekš, tūlīt pēc zobu ārstēšanas. Savā ziņā tas ir labi, ka cilvēks rīkojas tik tālredzīgi, bet, no otras puses, tas ietekmē rindas veidošanos un tās garumu.

Daugavpili bieži salīdzina ar citiem reģioniem vai Rīgu, jo tur nav rindu, bet šeit – ir. Taču tā nav tiesa, atzīmē V. Jasvins. Tieši bērnu bezmaksas stomatoloģijas problēma ir aktuāla itin visur, piemēram, rīdzinieki ziņo par rindām pusotra gada garumā. Nacionālais veselības dienests apmaksā tikai 60% bērnu zobārstniecības izdevumu.

Zobārsti uz Daugavpili nebrauc

Vaclavs Jasvins uzsver, ka 50% visu poliklīnikas ārstu, ir pensionāri, kuri var pamest darbu jebkurā brīdī. Jaunu kadru piesaistīšanai pilsētai kļūst par milzīgu problēmu, turklāt tā ir aktuāla visiem medicīnas virzieniem Daugavpilī. „Agrāk, kad augstskolās pastāvēja absolventu sadales sistēma, poliklīnika iesniedza pieteikumu, kādi speciālisti vajadzīgi, savukārt viņi, strādājot poliklīnikā, ieguva praksi, pieredzi. Tagad šādas sistēmas vairs nav, un Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes absolventi paši meklē darbu. „Pie mums neviens nebrauc, visi paliek Rīgā,” sezona V. Jasvins.

Pilnu rakstu lasiet 10. novembra numurā.