„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Pilsētu izgaismoja tūkstošiem liesmiņu

Aleksandrs Rube

11. novembrī Daugavpilī piekto reizi notika Lāčplēša dienai veltītais svinīgais lāpu gājiens. Simtiem cilvēku, desmitiem organizāciju un dažādu valsts struktūru pārstāvju nenobiedēja drēgnais laiks un viņi sapulcējās kopā, lai atcerētos neatkarīgās Latvijas armijas uzvaru cīņā ar Bermonta-Avalova karaspēku 1919. gada novembrī.

Stundu pirms gājiena dalībnieku pulcēšanās Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja iekšpagalmā vairāk nekā simts jaunsargu nodeva zvērestu dzīvot un strādāt visas Latvijas tautas uzplaukumam. Pēc tam viņi stājās kolonnā kopā ar zemessargiem.

Svinīgais gājiens, kura pirmajās rindās gāja Zemessardzes 34. artilērijas bataljona pārstāvji un deju ansamblis „Laismeņa”, vijās pa centrālajām ielām līdz Vienības laukumam. Profesionālais pūtēju orķestris „Daugava” atskaņojuma svinīgu mūziku. Gājienā dalībniekus gaidīja patīkami pārsteigumi. Pie pašvaldības policijas ēkas par godu leģendārajam pulkvedim Frīdriham Briedim stāvēja goda sardze, bet Daugavpils Universitātes vecais korpuss priecēja ar svētku ilumināciju.

Vienības laukumā no lāpām tika izveidota Latvijas kontūra. Stiprajā vējā svecītes nevarēja iedegt, taču tas nekādi neietekmēja pasākuma sirsnīgo gaisotni.

Klātesošos sveica Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims un Zemessardzes 34. artilērijas bataljona komandiera pienākumu izpildītājs Anatolijs Derjugins, pēc tam uzstājās Zemessardzes 51. kājnieku bataljona vīru vokālais ansamblis „Dobeles zemessargi”.