„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Nākamgad ieviesīs transportu pēc pieprasījuma

Egita Terēze Jonāne

Autotransporta direkcija sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu 2018. gadā sāks pilotprojektu „Transports pēc pieprasījuma”. Par to tika runāts Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes un Autotransporta direkcijas rīkotajā pasākumā Rēzeknē, kurā piedalījās Latgales pasažieru pārvadātāji un pašvaldību vadītāji.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš un sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Plone pastāstīja, ka šis pakalpojums plānots maršrutos, kur pasažieru ir maz un kur pasažieri visa maršruta garumā vai konkrētā posmā nebrauc regulāri. Transports pēc pieprasījuma varētu būt vienīgā alternatīva mobilitātes iespēju saglabāšanai mazapdzīvotās vietās. Ja pakalpojums negūs atsaucību, Autotransporta direkcija un pārvadātāji būs spiesti samazināt reģionālo maršrutu tīklu, teica K. Godiņš.

Kā transports pēc pieprasījuma darbosies reālajā dzīvē? Neliels autobuss vai automašīna dosies ceļā tad, ja pasažieris iepriekš būs iegādājies biļeti vai sazinājies ar pārvadātāju un pieteicis transportu visa reisa vai konkrēta posma izpildei, piemēram, lai autobuss brauc pēdējos 5--6 km vai lai autobuss izbrauc cauri ciemam, kurš atrodas blakus lielceļam.

Z. Plone uzsvēra: „Tie būs tikai daži maršruti, kur pasažieru ir maz. Nav plānots sabiedrisko transportu masveidā pārvērst par pakalpojumu pēc pieprasījuma. Tas arī nebūs taksometra pakalpojums, jo transports pēc pieprasījuma brauks pa noteiktu maršrutu un pasažieru iekāpšana vai izkāpšana notiks konkrētās pieturvietās. Ja pasažieris pieteiks pakalpojumu „Transportam pēc pieprasījuma” vai iegādāsies biļeti, viņš maksās tikpat daudz, cik maksā biļete regulārā reisa autobusā”.

Ja Saeima atbalstīts grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, tad jau nākamgad sabiedriskā transporta pakalpojumus varēs sniegt arī ar vieglo automašīnu. Proti, vieglais auto kursēs gan katru darbadienu regulārajos reisos, gan konkrētajā dienā un laikā maršrutā, kur būs pieteikts pakalpojums „Transports pēc pieprasījuma”.

Latgalē transports pēc pieprasījuma varētu kursēt, piemēram, maršrutā Līvāni-Mežancāni vai Ludza-Gaveiki.

SIA „Daugavpils autobusu parks” valdes loceklis Sergejs Mihailovs atzina, ka „Transports pēc pieprasījuma” ir ļoti labs pasākums, taču jāizrunā visi par un pret, piemēram, kurš kompensēs pārvadātāja izdevumus, ja pasažieris transportu būs pieteicis, taču autobusa pietura būs tukša jeb pasažieris palicis mājās, jo pārdomājis. „Mūsu uzņēmums šo pakalpojumu varētu nodrošināt dažos maršrutos, kur patiešām brauc 1-2 pasažieri,” atzina S. Mihailovs.