„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Izvēlēti desmit Latgales ainavu dārgumi

Vairākus mēnešus Latvijā norisinājās konkurss „Latvijas ainavu dārgumi”, kura mērķis bija atrast 50 skaistākās, raksturīgākās un vērtīgākās valsts ainavas – desmit no katra reģiona. Šīs dabas un arhitektūras bagātības tiks apkopotas interneta portālā www.ainavudargumi.lv.

Šim konkursam kopumā tika iesniegti 243 pieteikumi, tāpēc konkursa komisijai, kurā bija Kultūras, Zemkopības, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts kultūras pieminekļa aizsardzības inspekcijas, Valsts vides dienesta un citu valsts iestāžu pārstāvji, bija jāveic sarežģīts uzdevums. Rezultātā no Latgales reģiona krātuvē tika iekļautas šādas ainavas:

* Aglonas bazilikas ainava;

* Daugavas loku ainava;

* Daugavpils cietokšņa ainava;

* Latgales krucifikss lauku ainavā;

* Ludzas pilsētas ainava ar ezeriem un pilsdrupām;

* Lūznavas muižas ainava;

* Mākoņkalna apkārtnes ainava;

* Rāznas ezera ainava;

* Svētā Dominika Pasienes Romas katoļu baznīcas ainava;

* Zilupes senlejas ainava.

Tagad konkursa komisija aicina visus Latvijas iedzīvotājus sūtīt portālam jebkādas vēstures liecības, kas saistītas ar minētajiem objektiem. Informāciju (fotogrāfijas, video, audioieraksti) var iesniegt līdz 2018. gada 14. februārim. Organizatori iesaka vērsties pēc palīdzības vietējās bibliotēkās, lai savāktu no nosūtītu materiālus.

Pamatojoties uz iegūto informāciju, nākamajā gadā plānots sarīkot reģionālās izstādes un publiskas diskusijas.

Izvēlēto ainavu retrospektīvās prezentācijas būs veltītas Latvijas jubilejai, tajās varēs vērot, kā valsts ainavas mainījušās beidzamās simtgades laikā.