„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Ziemassvētku egli rotās papīra maskas

Latgales mākslas un amatniecības centrs 16. decembrī, pl. 13:00, aicina apmeklēt netradicionāli rotātās Lielās Ziemassvētku egles un izstādes atklāšanas pasākumu. Šogad egle tiks rotāta ar papīra maskām, ko darinājuši radošo darbnīcu dalībnieki skolotājas Sandras Vigules vadībā. Līdzās bērnu darinātajām maskām būs apskatāmas arī Jevgeņijas Kiļupes brīnišķīgās papjēmašē maskas, maskošanās turpināsies ar Agneses Aizpurietes darbu izstādi “Budēļi”.

Latgales mākslas un amatniecības centrs, sadarbībā ar atsaucīgiem Līvānu novada iedzīvotājiem, katru gadu, sākot no 2006. gada, savu Ziemassvētku egli rotā netradicionāli – veidojot savdabīgu tematisku noformējumu. Ziemassvētku egle ir tikusi greznota: ar garāko tautisko jostu Latvijā; ar 23 adītāju 138 pāriem rakstainu cimdu; ar 300 tamborētām un adītām sniegpārsliņām; ar salmu puzuriem; ar 155 pāriem adītu, rakstainu zeķu; ar  piparkūkām; ar 300 paštaisītiem apsveikumiem; ar 98 pašdarinātām cepurēm; ar 500 māla zvaniņiem un ar 232 stikla pārsliņām.

Paralēli netradicionāli rotātajai eglei, izstāžu zālē, izvietota Agneses Aizpurietes izstāde „Budēļi” un Jevgeņijas Kiļupes Papjēmašē tehnikā veidotās maskas.

Krāšņās un daudzveidīgās maskas, autentiskajā, gadsimtiem senajā papjēmašē tehnikā darinājusi Jevgeņija Kiļupe (dz. 1938.g.), kas nebūdama profesionāla māksliniece, ar masku veidošanu sāka nodarboties jau krietnā vecumā, lai kaut ko nopelnītu papildus pensijai. Jevgeņija pārliecinoši darbojas ar formu un krāsu, gatavajā darbā atstājot vien dažas simpātiskas norādes, kas pasaka – katra maska ir vienreizējs un unikāls eksemplārs, absolūts roku darbs, darināts no sirds un dvēseles ar lielu mīlestību pret dabu, dzīvi, Dievu.

Agnese Aizpuriete profesionāli mākslas gaitas sākusi Liepājā, kur laicīgās mākslas galerijā "K. Māksla?" tapuši pirmie mākslas projekti. Šobrīd māksliniece zināma kā ilustratore un grāmatu autore Zvaigznes ABC izdotajām grāmatām par Trako Lapsu. Agnese ir piedalījusies vairākās grupu izstādēs un viņai šī ir jau trešā personālizstāde.

Agnese Aizpuriete teic: „Gribu padalīties ar sen tapušiem darbiem ar nosaukumu “Budēļi”, kuri ir radušies iedvesmojoties no Latviešu tautas tradīcijām – maskotajiem gājieniem. Šie darbi 2009.gadā tapa kā praktiskā daļa manam maģistra darbam. Latviešiem maskošanās tradīcijas ir bagātas un senas. Katros svētkos ir savas ieražas, lai dzītu prom tumsu un sagaidītu gaismu, nestu svētību un auglību sētai un tās iemītniekiem.”

Izstādi aicinām apmeklēt līdz 2017. gada 10. janvārim, Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē.