„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Eiropa piešķīra plūdu kompensācijas

freeimages.com

Latvija, Igaunija, Lietuva un Somija lietavās un plūdos cietušajiem lauksaimniekiem samaksās 15 miljonus eiro.

Eiropas komisija (EK) publiskojusi regulas projektu par 15 milj. eiro piešķiršanu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas plūdos cietušajiem lauksaimniekiem, kuri rudenī nav varējuši iesēt ziemājus platībā, kas nav mazāka par 30% no saimniecības kopējās sējumu platības. Latvija saņems 3,46 milj. eiro. To „Latgales Laikam” pastāstīja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.  

Saskaņā ar minēto regulas projektu, EK šīs kompensācijas plāno izmaksāt līdz nākamā gada 30. septembrim. 

Regula būs spēkā pēc EK Graudaugu komitejas un EK lēmuma akcepta.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis atzina, ka valdības piešķirtās kompensācijas bija jāiegulda valstij piederošo meliorācijas sistēmu, kuras nedarbojas bebru radīto aizsprostu vai cita iemesla dēļ, atjaunošanā. „Sakārtojot meliorācijas sistēmas, tās būtu ilgtermiņa investīcijas. Tāpat EK labā griba piešķirt kompensācijas no ES budžeta ir atbalstāma, bet vai šī nauda tiks izlietota saimnieciski? Samaksājot kompensācijas, zemnieka lauks nepaliks sausāks,” teica G. Melnis.