„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Daugavpiliešu maizi ceļ galdā no Latgales līdz Amerikai

Arīna Mihailova ēd tikai AS „Latvijas maiznieks” cepto maizi // Foto: Egita Terēze Jonāne

„Latgales Laiks” šoruden apmeklēja AS „Latvijas maiznieks”, lai rastu atbildes uz kādas anonīmas lasītājas vēstuli par smagajiem darba apstākļiem un nenormēto darba laiku šī uzņēmuma darbiniekiem.

Uzlaboti darba apstākļi

AS „Latvijas maiznieks” finanšu direktors Pāvels Meņšikovs sarīkoja gandrīz stundu garu ekskursiju. Iepazīšanās ar uzņēmumu, kurš šogad nodarbina 250 cilvēkus, uzcēlis jaunu korpusu un saņēmis Latgales lielākā nodokļu maksātāja apbalvojumu (to VID pasniedz katru gadu godprātīgākajiem nodokļu maksātājiem), sākās no darbinieku garderobes. Katram darbiniekam ir savs skapis, kur 1-2 reizes nedēļā tiek ieliktas tīras, izgludinātas darba drēbes. Turpat atrodas dušas, aprīkotas ar fēniem, spoguli. Darbinieki iziet cauri kontroles ejai, kur uzstādīta apavus dezinficēšanas iekārta, un dodas uz mīklas sagatavošanas, maizes formēšanas, cepšanas vai griešanas un fasēšanas cehu. Ielūkojamies arī noliktavās, kur atrodas gatavā produkcija, un ražošanas kontroles telpās, aprīkotās ar kontroles ar monitoriem. Telpas ir gaišas, siltas, pie griestiem piemontētas jaudīgas ventilācijas sistēmas caurules. Visur jūtama svaigi izceptas maizes smarža.

„Rūpnīca ir pilnībā atjaunota,” uzsver P. Meņšikovs, stāstot, kā strādā mīklas raudzēšanas skapis, maizes krāsnis, maizes dzesēšanas un griešanas iekārtas, iepakošanas līnija. Viss ir automatizēts, tāpat arī kastes ar sapakoto maizi tiek pārvietotas automātiski. Ievērojot komercnoslēpumu likumdošanu, tehnoloģijas netiek fotografētas. Noliktavas, izņemot eksportam domātās sasaldētās produkcijas telpas, tiek iztukšotas katru dienu, jo pieprasījums pēc maizes ir ļoti liels, iestarpina P. Meņšikovs.

Tehniskā sekretāre Arīna Mihailova uzņēmumā strādā trīs gadus. „Mani apmierina gan darba alga, gan darba apstākļi. Kopš strādāju „Latvijas maizniekā”,  ēdu tikai sava uzņēmuma maizi, jo tā ir citādāka un garšīgāka. Šobrīd man garšo „Īstenā rudzu maize ar sēklām” un „Garšīgā grieķu jogurta maize,” piebilda Arīna. 

Klientu zāli, kas atrodas ģērbtuvju un administrācijas ēkā, rotā uzraksts „Kas par bēdu, kad maize ir”, un, kā teica P. Meņšikovs, darbinieki, atnākot uz labiekārtoto virtuvi, var bez maksas ēst jebkuru maizi un cik vien vēlas. 

AS „Latvijas maiznieks” saņēma balvu „TOP darba devējs Latgales reģionā 2017”

Maizes tirgus līderis

„Mūsu uzņēmums no 2014. gada ir maizes tirgus līderis Latvijā. Maiznīcas pienesums 2016. gada valsts budžetam bija 3,2 milj. eiro. Turklāt daugavpiliešu cepto maizi var nopirkt ne tikai Latgalē un pārējā Latvijā, bet arī Amerikā, Īrijā, Anglijā, Izraēlā, Lietuvā. Mēs katru gadu ieviešam jaunus maizes izstrādājumus. Šogad sākām ražot „Īsteno rudzu maizi” un „Gaisīgo grieķu jogurta maizi”, un šobrīd tie ir populārākie produkti maizes tirgū. Ieguldot Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu, esam uzcēluši jaunu ēku ar modernām garderobēm, dušām un atpūtas telpu. Turpat atrodas arī administrācija. Savukārt par pašu nopelnīto naudu uzstādījām jaunu ražošanas līniju, kur nākamgad ražosim jaunu produktu -- ciabatu. Šo maizi ēd visā pasaulē,” stāsta P. Meņšikovs. 

Jāpiebilst, ka zīmols „Latvijas maiznieks” rotā arī kūkas, tortes, smalkmaizītes, cepumus.

Uzņēmums par LIAA, LAD, ES finansējumu realizējis vairākus projektus, un, kā norādīja P. Meņšikovs, tas ir labas sadarbības piemērs, jo uzņēmējs, samaksādams nodokļus, atbalsta valsti, bet valsts atbalsta uzņēmēju, līdzfinansējot projektus. Šogad maiznīca iesaistījusies NVA jauniešu garantijas programmā, ko finansē ES. Turklāt produkcija tiek ražota no Latvijas miltiem, tātad tiek atbalstīts vietējais ražotājs, saka P. Meņšikovs.

UZZIŅAI

A/s „Latvijas maiznieks”:

  • ražo 60—70 tonnas maizes izstrādājumu diennaktī;
  • produktiem piešķirts Zaļās un Bordo karotītes sertifikāts, kas apliecina produktu vietējo izcelsmi;
  • darbinieku vidējā darba alga ir 740 eiro mēnesī (pirms nodokļu samaksas);
  • darbiniekiem, kuri strādā vairāk nekā gadu, ir bezmaksas veselības apdrošināšanas polises.