„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Apstiprināts Daugavpils novada kultūras un sporta pasākumu plāns

skrytuls.liksna.lv

Daugavpils novada pašvaldība apstiprināja pasākumu rīkošanas un finansēšanas plānu 2018. gadā kultūras, sporta un izglītības un citās jomās. Kopējā izdevumu summa šiem mērķiem – 165,8 tūkstoši eiro.

Tā kā 2018. gadā tiek svinēta Latvijas simtgade, tas solās būt notikumiem bagāts, turklāt Daugavpils novadā notiks arī vairāki vērienīgi pasākumi:

  • mūsdienu deju festivāls 23. martā Ambeļu pagastā;
  • XXV starptautiskais tautas muzikantu saiets 22. aprīlī Vabolē;
  • velomaršruta „Daugavas loki” atklāšana;
  • starptautiskais tautas mākslas festivāls “Augšdaugava” (20. maijā Slutišķos;
  • Daugavpils novada skolēnu jaunrades festivāls “Svētku prieks” Višķu estrādē 2. jūnijā;
  • jaunās latgaliešu mūzikas festivāls “Muzykys skrytuļs” (14.--15. jūlijā Līksnā;
  • lielais novada jauniešu salidojums 4.—5. augustā atpūtas bāzē „Višķezers”;
  • Daugavpils novada dienas un festivāls “Latvijas Goda aplis” 22. septembrī Daugavpilī;
  • Skolotāju diena kultūras centrā „Vārpa” 4. oktobrī;
  • LR proklamēšanas 100. gadadienai veltīti pasākumi 16. un 18. novembrī „Vārpā”.

Vislielākais finansējums būs nepieciešams radošo kolektīvu brauciena organizēšanai uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, kuri notiks no 30. jūnija līdz 8. jūlijam. No pašvaldības budžeta piešķirti 37,9 tūkstoši eiro. Šajā summā iekļauts transports, gatavošanās, ēdināšana, kā arī dziedātāju un dejotāju izmitināšana. Izdevumi par vienu dalībnieku būs vidēji 10,78 eiro dienā. Tā kā Dziesmu un Deju svētki sāksies ar visu dalībnieku gājienu, iespējams, dažiem kolektīviem būs jābrauc uz Rīgu divreiz. Šī iemesla dēļ finansiālais atbalsts dalībniekiem varētu tikt palielināts.

Latvijas simtajai jubilejai būs veltīti arī citi pasākumi. Piemēram, aprīlī notiks Daugavpils novada jaunatnes akcija „Augsim Latvijai”, kā arī pieci pagasti -- Naujene, Višķi, Līksna, Maļinova un Svente – savu svētkos plāno vienā datumā – 11. augustā.

Šogad būs daudz konkursu, dažos no tiem apbalvos izcilas personības (piemēram, „Sporta laureāts 2018” 19. janvārī), būs arī skolēnu un sabiedrības izglītošanai veltīti pasākumi, tostarp konkurss „Saglabā! Novērtē!”. Savukārt jaunieši varēs piedalīties projektā  „Attīsti sevi!” un „Uzlabo savu ikdienu!”, kā arī intelektuālo spēļu ciklā novadā. Šie konkursi sāksies jau martā.

Sportistu atbalstam dalībai dažādu līgu spēlēs piešķirti 17,6 tūkstoši eiro. Šos līdzekļus saņems  futbolisti (Latgales zonas otrā līga), volejbolisti (otrā divīzija) un basketbolisti (LBL3 čempionāts).

Neskatoties uz pasākumu daudzveidību, no dažu rīkošanas tomēr nācās atteikties. Piemēram, nākamais gaisa izklaižu festivāls „Asti gaisā!” notiks tikai 2020. gadā.