„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Kooperatīvi satraukti par piena cenu kritumu

pexels.com

Jaunais gads sācies ar piena cenu krīzi. To medijiem pauda Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija, norādot, ka lielie piena pārstrādātāji „Latvijas piens” un „Rīgas piena kombināts” ir samazinājuši piena iepirkuma cenas.

Šonedēļ ārkārtas sēdē asociācijas 18 biedri, klātesot Zemkopības ministrijas pārstāvjiem, vienojās, ka uzsāks dialogu ar zemniekiem un pārstrādātājiem par saprātīgām piena iepirkuma cenām, „Latgales Laikam” pastāstīja šīs asociācijas pārstāve Sanita Putniņa.

Asociācija meklē sadarbības partnerus Polijā, kuri noslēgtu ilgtermiņa līgumus.  

Tāpat asociācija lūdza ZM un LAD apturēt ES finansējumu tiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kas ilgstoši kavējas samaksāt par piegādāto pienu kooperatīviem, un samazināt PVN likmi no 21% uz 5%  pienam, kefīram, biezpienam, krējumam.  

Latvija nespēj ietekmēt pasaules tirgu

Višķu pagasta kooperatīvās sabiedrības „Veiskupišķi” īpašnieks Sergejs Grigorjevs pastāstīja, ka arī uzņēmums „Jēkabpils piena kombināts” samazinājis piena iepirkuma cenu. Proti, decembrī „Veiskupišķi” saņēma 0,31 eiro/l, bet no 1. janvāra -- 0,29 eiro/l. „Kamēr uzņēmuma vadība slimo, tikmēr nevaru uzzināt, kāpēc Jēkabpils piena kombināts maksā mazāk. Divi centi -- tas ir liels kritums, tātad pa gadu nenopelnīšu aptuveni 9000 eiro, bet ir jāatdod kredīti,” atzina lauksaimnieks.  

A/s „Preiļu siers” prezidents Jāzeps Šņepsts atzīst, ka viņa uzņēmums piena cenu nesamazina, un aicina kooperatīvus un piensaimniekus analizēt notiekošo pasaules tirgū. Proti, pēdējā pusgadā lielu cenu kritumu ir piedzīvojuši tieši industriālie piena produkti. Piemēram, puscietais siers maksā 2040 eiro/t iepriekšējo 2800 eiro/t vietā, bet sausais vājpiens -- 1400 eiro/t (pirms pusgada tā cena bija 1760 eiro/t). „Latvijas piena tirgus ir par mazu, lai varētu ietekmēt norises pasaules tirgū,” uzsvēra J. Šņepsts.

Pilnu rakstu lasiet 12. janvāra numurā.