„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Nacionālo bruņoto spēku orķestris izdod unikālu albumu

Sagaidot Latvijas simtgadi, Nacionālo bruņoto spēku orķestris sagatavojis dāvanu valstij nozīmīgajā jubilejā. Orķestra skaņu ierakstu studijā pirmo reizi ierakstīts un izdots Latvijas kara orķestru maršu albums ar kompozīcijām, kuras tapušas laika periodā no 1918. līdz 1940. gadam.

Albumā iekļautie skaņdarbi starpkaru periodā Latvijā skanējuši Latvijas armijas parādēs, ceremonijās, koncertos, kā arī citos kultūras un sabiedriskos pasākumos. Katram garnizonam un pulkam bijis savs orķestris un īpaši sagatavots repertuārs, kas Padomju okupācijas laikā ticis gan iznīcināts, gan rūpīgi slēpts.

Sākot atjaunot Latvijas militārās mūzikas tradīcijas, pirmais Latvijas armijas vēsturiskais maršs tika aranžēts 1992. gada maijā. Savukārt pēdējā šī albuma marša aranžējums pabeigts 2017. gada janvārī. Ieguldīts liels darbs vēsturisko mūzikas materiālu meklēšanā, izpētē un precīzā rekonstrukcijā.

Nacionālo bruņoto spēku orķestra galvenais diriģents pulkvežleitnants Dainis Vuškāns, stāstot par albuma tapšanas gaitu, uzsver, ka tikai retajam, ar roku pārrakstītajam maršam, notīs bija minēts tā autors, jo starpkaru periodā Latvijā autortiesībām netika pievērsta liela uzmanība. “Daudzviet, baidoties no padomju represijām, ar šķērēm bija izgriezti visi skaņdarbu nosaukumi. Ilgstoši meklējumi arhīvos, lasot kapelmeistaru memuārus un atmiņas, palīdzēja noskaidrot patiesos autorus vismaz dažiem maršiem. Pētniecības darbs vēl turpinās, un daudzi marši vēl gaida savu autoru atklāšanas brīdi,” norāda pulkvežleitnants D. Vuškāns.

Kopā ar albumu izdotajā bukletā iekļautas anotācijas par vēsturisko skaņdarbu autoriem, viņu biogrāfijām, daiļradi un dienestu Latvijas armijā.

Pulkvežleitnants D. Vuškāns apkopojis vēsturiskos izziņas materiālus un veicis visu maršu aranžējumus, lai kopā ar Nacionālo bruņoto spēku orķestri studijā ierakstītu albumu. Albuma skaņu režisors ir Vilnis Kundrāts, bet datorsalikumu veidojusi Daiga Brinkmane.

Nacionālo bruņoto spēku orķestra izdotais albums ir pirmais nopietnais ieskats Latvijas armijas mūzikas tradīcijās. Jaunā albuma prezentācija notiks šī gada 2. februārī plkst. 18.00 Austrumlatvijas koncertzālē “Gors”, kurā Nacionālo bruņoto spēku orķestris un bigbends ar divdaļīgu koncertu atzīmēs Latvijas armijas 1. kara orķestra 99. gadskārtu.