„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.4 °C
daļēji mākoņains

Preiļos ražo ēdamas rotaļlietas suņiem

Dinija Jemeļjanova

Ja Preiļu slimnīcas telpās gadās sajust siera aromātu, tad ziniet, ka tas, visdrīzāk, nāk no jaunās ražotnes, kas pērn vasarā tur sākusi darbu. Uzņēmums „Himalayan” īsteno no Nepālas atvesto ideju, ražojot Eiropas tirgum mazpazīstamu, neparastu produkciju.  Vārot, presējot un žāvējot Latvijā ražotu biezpienu, četri darbinieki to pārveido par ēdamām rotaļlietām suņiem – graužamsieru.

No Nepālas uz Preiļiem

Darbs ražotnē, proti, četrās telpās, kas tiek īrētas no SIA „Preiļu slimnīca”, uzsākts pērn jūlijā. „Ikviens zina, kā un cik ilgi jācep cepumi un kūkas. Graužamsiera ražošanai konkrētu instrukciju nebija, pašiem bija jāatrod labākā recepte,” stāsta viena no idejas īstenotājām Līga Aļijeva. Ražot Preiļos šo produkciju prātā gan ienācis Aijai Parlagreko, kas jau pirms vairākiem gadiem pārcēlusies uz Nepālu. Tur nodibināta ģimene, un sieviete palikusi dzīvot Himalaju kalnos. Drīz vien viņa novērojusi kādu vietējo īpatnību – suņi tur spēlējoties košļā nevis plastmasas rotaļlietas, bet gan dabīgus piena pārstrādes produktus. Tie ir dzelteni, cieti, 10--20 centimetrus gari nelīdzenas formas taisnstūra paralēlskaldņi, kas nedaudz atgādina kaulu.

Iveta Kurpniece rūpīgi nosver katru graužamsieru

Izrādījās, ka Nepālā skarbos apstākļos līdzīgus žāvētus un presētus piena izstrādājumus uzturā lieto pat cilvēki. Citur pasaulē, piemēram, ASV, Nepālā ražotie produkti suņiem ir populāri, bet Eiropas tirgū tie nav pieejami, jo no Nepālas uz Eiropu piena produktu eksports ir aizliegts. Līdzīgs uzņēmums ir Francijā, bet tas eksportē tikai uz Lielbritāniju. „Savus ražošanas noslēpumus jau neviens neatklāj,” skaidro Līga.

Uzņēmums drīzumā plāno uzsākt produkcijas fasēšanu

Pilnu rakstu lasiet 12. janvāra numurā