„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Svētku atklātnes joprojām ir modē

(No kreisās) Halīna Marta Siņavska un Lūcija Babule apsveikuma atklātnes joprojām raksta ar roku // Foto: Egita Terēze Jonāne

Daugavpiliete Halīna Marta Siņavska ir sakrājusi vairāk nekā 3000 Ziemassvētku un Jaungada apsveikuma kartiņu, kuras visu janvāri var apskatīt J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas bibliotēkā.

„Izstādes vēsture ir ļoti interesanta,” saka idejas autore, bibliotekāre Lūcija Babule. Pensionētā skolotāja, poļu biedrības „Promeņ” senioru kopas dalībniece Halīna Marta Siņavska, kārtojot māju, atrada maisus ar atklātnēm, kuras viņa krāj kopš 1956. gada. Vecākā mazmeita Viktorija mudinājusi tās saglabāt. „Uzzinot šo stāstu, piedāvāju panei Halīnai Martai sarīkot izstādi skolā, jo mūsdienās bērni apsveikumus raksta nevis ar roku, bet gan īsziņās vai e-pastā. Mani pārsteidza atklātņu plašā tematika -- Jēzus piedzimšana, egles un to rotājumi, eņģeļi, piparkūkas, Salavecis, rūķi, sniegavīri un pat Jaunais gads kosmosā. Šī izstāde ir jāredz. Bērni brīnās par varoņiem, kurus mūsdienās multfilmās vairs neredz. Tāpat viņiem ļoti patīk latviešu grāmatu ilustratores, literātes Margaritas Stārastes zīmētās atklātnes, ar kurām izaugu arī es. Kāds skolēns jautāja, vai atklātnes ir vecākas par mani,” teic Lūcija.

%%photo2%

Atklātnes Halīnai rakstījuši audzēkņi, studiju biedri un esperanto draugi no Bulgārijas. Lielākoties tās ir ceļojušas no dažādiem Latvijas nostūriem, no Polijas, bija arī Ķīnas draugu sūtītas atklātnes. „Man ir svarīga šo kartiņu otrā puse, kas pazīstamo rokrakstu, mīļu vārdu dēļ izstaro milzīgu sirsnību. Lai gan apsveikuma dzejoļi atkārtojas, tomēr katra atklātne ir kā maza atmiņu lādīte,” saka H. M. Siņavska. Svētku atklātnes esot modē joprojām, tās viņa sūta pati un arī saņem. Halīna Marta uzskata, ka ar roku rakstītās atklātnes ir tikpat liela vērtība kā grāmata, teātris, kino vai mūzika. Mazbērni gan viņu sveic, sūtot īsziņas. Tagad Halīna nolēmusi apgūt datoru.