„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Preiļu sportā no jaunā nebaidās

Trenažieru zāli iecienījušas arī meitenes // Foto: Dinija Jemeļjanova

Ik gadu janvārī Preiļos tiek suminātas vietējās izcilības sportā, taču 12. janvāra pasākums “Sporta laureāts  2017” noticis īpaši svinīgā gaisotnē. Tajā ne tikai pasniegtas balvas 12 nominācijās, no kurām divās uzvarētāju noteica sporta atbalstītāji, bet notika arī atkārtota grāmatas “Vaiders. Artura Vaidera dzīves vārdnīca no A līdz Ž" atklāšana. Par to, kāpēc Preiļos sports ir tik iecienīts, pastāstīja pasākuma organizatori, Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas pārstāvji.

“Dižākos audzēkņu sasniegumus apkopojam sporta skolas muzejā,” stāsta Preiļu novada BJSS direktors Edgars Vaivods. Vietējais lepnums ir ne tikai sportisti, bet par Latvijas sporta žurnālistikas leģendu dēvētais Arturs Vaiders, kas nāk no Vārkavas novada. Tomēr pasākumā sumināti pērn labākos sasniegumus uzrādījušie: septiņi no tiem padalījušies Eiropas čempionātos, vēl 25 skolas audzēkņi ir Latvijas izlases dalībnieki. Direktors norāda, ka labā līmenī ir futbols, taču augstākie sasniegumi ir vieglatlētikā. Šogad plānots atjaunot arī basketbola un volejbola tradīcijas.

Galda tenisā trenējas gan jaunāki, gan vecāki audzēkņi

Pulcēties vienā stadionā

Šobrīd Preiļu BJSS pulcējas jaunie sportisti no Preiļu, Vārkavas un Riebiņu novada, bet drīzumā plānots apvienoties arī ar Aglonas novada sporta skolu. Iemesls tam nav tikai bērnu skaita samazināšanās, bet arī vēlme koncentrēt sporta trenerus vienuviet. „Vienkāršāk ir aizbraukt trenerim uz laukiem, nekā bērnus vest uz Preiļiem,” skaidro direktors, norādot, ka vismaz reizi nedēļā audzēkņiem treniņš notiek arī Preiļos. Tas gan iespējams tikai tad, ja vietējā pašvaldība spēj nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru, taču, ja tiek apzinātas visas vajadzības, piemēram, ja bērni jāved arī uz mūzikas skolu, ir izdevīgi organizēt autobusu.

Sporta veids, kurā iespējams trenēties tikai Preiļu pilsētā, ir BMX riteņbraukšana. Preiļi joprojām ir vienīgā vieta Latgalē, kur ir atbilstoša trase. Līdz šim treniņi organizēti kā interešu izglītības pulciņi, bet šogad sporta skolā oficiāli uzsākta speciāla mācību programma šajā sporta veidā. Taču konkurence Latvijas līmenī šajā sporta veidā ir, Preiļos trase atvērta pirms četriem gadiem, bet, piemēram, pērn BMX Valmierā nosvinēja 15 gadus.

Pilnu rakstu lasiet 19. janvāra numurā.