„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Daugavpilietis iekaro modes pasauli

Aleksejs vismaz reizi gadā apmeklē dzimto Daugavpili un Saules skolu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Pagājušā gada nogalē Saules skolā viesojās bijušais absolvents, topošais modes dizaineris Aleksejs Morozovs, kurš, Apģērbu dizaina izglītības programmas vadītājas Aidas Surinas mudināts, sarīkoja meistarklasi un pastāstīja, kā iekaro modes pasauli. „Saules skolu absolvēju pirms trim gadiem. Ļoti laba skola un pedagogi, kuri ielika stabilus zināšanu pamatus, kas noder, mācoties un strādājot Anglijā. Bet tie ir tikai 20% nepieciešamo zināšanu un prasmju, pārējie 80% ir paša sameklēti, apgūti,” teica Aleksejs.

Paralēli mācībām Derbijas (Derby) universitātē viņš jau modelē un šuj gan sieviešu, gan vīriešu tērpus ar zīmolu „MRZV” un plāno savas modes dizainera gaitas saistīt tikai ar sieviešu modi. Radot tērpus dāmai, modes dizaineris vīrietis uzmin noslēpumu, saka Aleksejs, tāpat uzsver, ka sievišķais skaistums būs modē vienmēr.

Viņam patīk šis laiks, kurā mācās un strādā, jo vairs nedominē skaistuma etalons 90x60x90, un modes dizaineri atļaujas konstruēt tērpus dažāda auguma sievietēm. Aleksejs ir lakonisks: „Gaumei nekad nav bijis robežu, bet mūsdienās ir ļoti svarīga idejas, iedvesmas brīvība, jo sevišķi modē. Tērps, kas projektēts un uzšūts vienam vienīgam cilvēkam, var atklāt apkārtējiem viņa raksturu, aizraušanos.” Apģērbs, jo īpaši tāds, kas nav redzēts nevienā veikalā vai citam mugurā, maina cilvēku, uzsver Aleksejs. Viņš ievērojis, ka Londonā cilvēki pēta, kas kuram ir mugurā, jo angļi piedzimst un aug modes pasaulē. Londonā pat ir savs modes un tekstila muzejs, kuru dibinājusi slavenā modes dizainere, princeses Diānas tērpu autore Zandra Rodes.

Aleksejam jau veidojas pastāvīgu klientu loks. Kā novērojis jauneklis, sievietes biežāk izvēlas modes dizainerus vīriešus, jo, viņaprāt, vīrietis prot novērtēt sievietes skaistumu bez skaudības un sarkasma. Tomēr pasaule pazīst arī daudz izcilu modes dizaineru sieviešu. Viņaprāt, tērps ir visspilgtākā modes dizainera vizītkarte.

Dizaineris aicina eksperimentēt ar krāsām, piemēram, izvēlēties ļoti spilgtas krāsas, taču paturot prātā, vai tērps izcels acu skaistumu un radīs koptēlu.

Pilnu rakstu lasiet 19. janvāra numurā.