„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.2 °C
apmācies

Aglonas novads centīsies saglabāt visas skolas

Novada dome un Kultūras nams atrodas vienā ēkā // Foto: Jeļena Čursina

Aglonas novada domes jaunā priekšsēdētāja Ingūna Barkeviča pastāstīja par svarīgākajiem jautājumiem, kurus pašlaik risina pašvaldība, -- tā ir skolu saglabāšana, ceļu remonts un gatavošanās tūrisma sezonai.

Aglonā sāpīgākais ir skolu jautājums. Skolu optimizācija ir Latvijas mēroga problēma, jo bērnu skaits valstī pastāvīgi samazinās, jo īpaši Latgalē. Pašlaik novadā ir divas lielas skolas – Aglonas vidusskola un Aglonas internātvidusskola, kurā mācās bērni no maznodrošinātām ģimenēm un bāreņi. Pašvaldības deputāti 2017. gada ziemā apmeklēja visas novada skolas, stāsta priekšsēdētāja, un noskaidroja, kurās skolās nepieciešams remonts, kurās trūkst skolēnu vai skolotāju utt. Pašlaik problemātiskākais objekts ir internātskola. Lēmums par tās likteni jāpieņem līdz 2018. gada martam.

Pašvaldības deputātiem ir ideja izveidot filiāļu struktūru, kuras „kodols” varētu būt Aglonas vidusskola, savukārt visas pārējās skolas kļūtu par tās filiālēm. Jebkurā gadījumā, deputāti uzskata, ka novadā, lai arī tas ir mazs, jābūt vismaz vienai vidusskolai, vēl jo vairāk tāpēc, ka Aglonas vidusskolā visas Latgales mērogā ir augsti eksāmenu rezultāti.

Līdz pienāks labāki laiki…

Novadā joprojām ir aktuāla ceļu problēma. Turpinās jau iesākto ceļu remonta un būvdarbu projektu īstenošana, turklāt Aglonas novada dome cenšas piedalīties arī jaunos līdzīgos projektos. Pērnā gada plūdi nodarīja kaitējumu ceļiem un lauksaimniecībai, taču, tā kā šāda situācija bija visā reģionā, kā arī tika izsludināta ārkārtas situācija, valsts daļēji kompensēja izdevumus plūdu seku likvidēšanai.

 Sakarā ar minētajām problēmām, otrajā plānā palikusi jaunas novada domes ēkas celtniecības ideja. Taču šis jautājums joprojām ir aktuāls – pašlaik domes kabineti atrodas Aglonas Kultūras nama otrajā stāvā, turklāt šīs telpas nepieciešamas Kultūras namam, piemēram, pulciņu organizēšanai, mēģinājumiem utt. „Ir aktuālākas problēmas, kuras jārisina,” atzīst novada vadītāja, „būvdarbu tehniskā dokumentācija jau ir sagatavota, jāgaida, līdz pienāks labāki laiki.”

Pilnu rakstu lasiet 19. janvāra numurā.

Komentāri

25.01.2018 17:22
anna
Ingūn,kas tu traka? Jaunu ēku domes vajadzībām!!! Tūlīt likvidēsiet Aglonas internātvidusskolu, lūdzu, brīvas telpas domes vajadzībām! Tāds ēku komplekss aizies nebūtībā! Vai par to ir padomājuši ,,par,, balsojošie deputāti? Kas notiks ar telpām?
25.01.2018 12:17
Anonims
Jaunoglona ir pati labaka skola troturi ir sataisiti un kopmitnes ir atremontetas priekš kam tas bija viss vaidzigs ja tagad visu aiztaisis @@@!!!
25.01.2018 11:12
Vidzeme
Jaunaglonas skola ir labākā, tur māca labāki skolotāji nekā Aglonas vidusskolā
25.01.2018 09:14
agloniete
Jaunaglonā skola vēl eksistē, bet kāds ir ceļš uz Jaunaglonu. Iekāp Ingūnīt savā audikā un izbrauc novada ceļus. Cepuri nost sievietei, kura vadā busiņā bērnus,,,