„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Preiļu pilī sāks otro atjaunošanas kārtu un cīņu ar bebriem

Atjaunota pils fasāde un izveidots skats uz to, izcērtot liekos krūmus // Foto: Dinija Jemeļjanova

Preiļu pils un parka atjaunošanā līdz ar jauno gadu sācies jauns posms. Šomēnes paredzēts noslēgt līgumu par otrās atjaunošanas kārtas uzsākšanu pilī, logu un durvju ielikšanu.

“Pašlaik notiek autoruzraudzības un būvuzraudzības līguma saskaņošana,  bet iepirkuma līgums ir noslēgts, un Kultūras ministrija līdz 15. janvārim solījusi parakstīt līgumu par piešķirto finansējumu,” skaidroja Preiļu novada domes priekšsēdētaja Maruta Plivda. Tāpat kā iepriekšējā, arī šajā būvdarbu kārtā paredzēts iekļauties pusmiljonā eiro. Termiņš ir 20 mēneši, līdz ar to šīs kārtas remontdarbi varētu beigties nākamā gada nogalē. Šajā laikā jāieliek logi, durvis, jāveic jumta siltināšana no iekšpuses un arī daļēji sienu siltināšana. Tad sekos pēdējie darbi – komunikāciju, ūdensvada, kanalizācijas un apkures pieslēgšana.

Savukārt pils parka sakārtošana apgriezienus uzņēma tikai pagājušā gada septembrī, kad dome šim darbam pieņēma dārznieci Zinaīdu Adamoviču un divus palīgus. Dārzniece pastāstīja, ka pašreiz tiek tīrīts pamežs, bet lielie koki vēl pagaidām netiek zāģēti, jo zeme nav sasalusi, kas kavē tehnikas piekļūšanu tiem. „Ļoti saudzīgi atbrīvojamies no liekā, jo tas ir ainavu parks. Teritorija aizaugusi ar lazdām, ievām, sausseržiem, bet arī tos izcērtam tikai pēc vajadzības,” uzsver Z. Adamoviča, „savas korekcijas ieviesa bebri, kas parkā dzīvoja arī agrāk, bet šogad kļuvuši īpaši aktīvi un nogāzuši vairākus kokus.” Pagaidām gan cietuši tikai melnalkšņi, bet problēma apzināta, šobrīd tiek apkopotas idejas, kā ar tiem cīnīties.”

M. Plivda vēl min, ka pēc tam paredzēta arī jaunu košumkrūmu stādīšana, bet Lielās talkas dienā ieplānots nožogot dižkokus. „Būs parka saliņas atklāšana, notiks zaļumballes. Skatīsimies pēc laika apstākļiem – atklāsim maijā vai jūnijā,” paredz domes priekšsēdētāja.

Vēl pērn decembrī Preiļu novada dome noslēdza līgumu ar a/s „Siguldas Būvmeistars” par Preiļu parka dīķu un kanālu rekonstrukciju. Darbu gaitā paredzēts rekonstruēt hidrobūvi ar gājēju tiltiņu, lai mazinātu plūdu riskus. Šie darbi jāpaveic līdz 2. oktobrim, tie izmaksās 89 tūkstošus eiro.