„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.5 °C
apmācies

Pilsētas mežus vēlas saglabāt zāģa neskartus

Aldonis Utināns rāda, ka desmit gados priežu jaunaudze pāraug cilvēkus // Foto: Egita Terēze Jonāne

Rekreācijas mežs „Daugavpils” jāsaglabā zāģu neskarts - to Daugavpils pašvaldības amatpersonas uzsvēra gan AS „Latvijas valsts meži” izbraukuma sanāksmē, kas notika mežā, gan pašvaldības Tautsaimniecības komitejā 17. janvārī.    

Aizsargjoslas platību mēra pēc iedzīvotāju skaita

Daugavpils domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Inta Ruskule komitejā atgādināja, ka 2009. gadā rekreācijas mežs „Daugavpils” tika ierakstīts Daugavpils teritoriālā plānojuma meža aizsargjoslas teritorijā, kas aizņem 5116 ha un kur aizliegta kailcirte. Šis aizliegums tika uzsvērts arī Daugavpils pašvaldības līgumos ar Līksnas un Naujenes pagasta pārvaldi. „Taču pēc tam tika veikti grozījumi likumos un pašvaldību dokumentos, un meža aizsargjoslas palika tikai Naujenes pagasta teritoriālajā plānojumā, bet Līksnas pagasta pārvaldes dokumentā to vairs nebija. VARAM un ZM protestēja, ka šī aizsargjosla Daugavpils pievārtē ir par lielu, lai gan iedzīvotāju skaits ir samazinājies. Daugavpils novada dome savā teritoriālajā plānojumā līdz 2023. gadam šo aizsargjoslu neattēloja, taču apsolīja, ka izstrādās lokālo plānojumu. Daugavpils novada domei bija jānoslēdz līgums ar Daugavpils pašvaldību, taču Daugavpils dome neatbalstīja Daugavpils novada domes priekšlikumus, jo tie neatbilda Daugavpils teritoriālajam plānojumam,” pastāstīja I. Ruskule.

Daiga Ancāne stāsta, kā „Latvijas valsts meži” apsaimniekos mežus Daugavpils pievārtē

AS „Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales mežsaimniecības reģiona vadītāja Daiga Ancāne informatīvajā sapulcē mežā, kurā piedalījās arī biedrības „Mežciems”, Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības pārstāvji, mežziņi, informēja, ka valsts uzņēmums lūdz Daugavpils domi jaunajā teritoriālajā plānojumā 2019.-2031. gadam saglabāt meža aizsargjoslu tikai 1616,4 ha, kā arī ierīkot atkritumu šķirošanas laukumu, lai novērstu mežu piesārņošanu, un sakārtotu nelegālo dzīvnieku apbedījumu vietu Jaunās Forštates mikrorajonā.

Pilnu rakstu lasiet 23. janvāra numurā.