„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Jauni atkritumu šķirošanas un utilizācijas projekti

freeimages.com

Uzņēmums AADSO, kurš apsaimnieko atkritumus pilsētas teritorijā, plāno pilnveidot atkritumu savākšanas un utilizācijas sistēmu. Pašlaik firmas speciālisti strādā pie trim projektiem, savukārt viena projekta rezultāti būs redzami jau rudenī.

AADSO valdes loceklis Aivars Pudāns informēja, ka jau septembrī Daugavpilī tiks ieviests kārtējais jauninājums – darbu sāks speciāla atkritumu savācējmašīna, kas paredzēta dažāda veida iepakojumu savākšanai. Pateicoties šai mašīnai, Demenes poligonā būtiski jāsamazinās iepakojumu materiālu apjomam, kuri stihiski nonāk izgāztuvē. Pirmām kārtām, tas attiecas uz privātā sektora iedzīvotājiem, jo galvenokārt viņi dedzina vai izmet atkritumus tam neparedzētā vietā. Uzņēmuma iniciatīvu jau atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Citi projekti saistīti ar sadedzināmo atkritumu vai atkritumu, kuri bioloģiski sadalās, utilizāciju. Lai gan bioloģisko atkritumu pārstrādei vēl tikai iesniegts pieteikums, jau tiek vērtēta dedzināšanas iekārtu uzstādīšanas ietekme uz vidi. Šīs ekspertīzes rezultāts būs zināms aprīlī, pēc tam tiks rīkota sabiedriskā apspriešana.

Ekoloģisko projektu izstrādi steidzina nesen pieņemtie Ministru kabineta noteikumi, saskaņā ar kuriem no 2020. gada drīkstēs apglabāt tikai 35% sadzīves atkritumu, nevis 50%, kā tas ir pašlaik. Visi pārējie atkritumi jānovirza otrreizējai pārstrādei vai alternatīvam pielietojumam. Daugavpilī runa ir par divu dedzināšanas iekārtu uzstādīšanu TEC-3 (Mendeļejeva ielā 13), AADSO un uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” jau parakstījuši nomas līgumu. Ja ekologu lēmums būs pozitīvs, šogad izstrādās tehnisko projektu, 2019. gadā tiks rīkots iekārtu iepirkums, savukārt 2020. gadā sistēmu nodos ekspluatācijā.

„Pirms sadedzināšanas atkritumi tiks rūpīgi šķiroti, lai atmosfērā nenonāktu īpaši bīstami toksīni,” teica A. Pudāns, „vasarā saražoto enerģiju varēs izmantot ūdens uzsildīšanai.”