„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Kailsals ir bīstams mitriem laukiem

pexels.com

Ja ziemāji aug vietās, kur no rudens nav aizplūdis ūdens, tad kailsals ir bīstams, „Latgales Laikam” atzina aptaujātie lauksaimnieki.

„Sēklas, atrodoties zem ūdens, visdrīzāk, sapūs, jo zem ledus kārtas nav skābekļa. Bet, kur ir uzkritusi neliela sniega kārta, tur ziemāji ir patvērušies no kailsala,” pastāstīja Pilskalnes pagasta dārzeņu un graudu audzētāja Ineta Timšāne.

Ziemāji varētu izsalt ļoti zemās vietās, bet pārējie lauki varētu būt neskarti, jo kailsals nebija liels, pieļauj Līksnas pagasta zemnieks Aivars Kudiņš, piebilzdams, ka reti kur var redzēt labus ziemāju laukus, jo sēja iekavējusies rudenī lietavu dēļ. 

Augļu koki un krūmi snauž ziemas miegā, tāpēc kailsalam nav varas pār tiem, uzsvēra Višķu pagasta augļkope Janīna Kursīte. Tomēr viņa aicina uzlikt uz saknēm mulču (zāģu skaidas, salmus, kūdru), kuras kailsalā un lielā aukstumā ir visjūtīgākās. „Marta sals augļu dārzam ir krietni bīstamāks, jo tobrīd jau modīsies pumpuri. Glābiņš ir mulča,” atgādināja J. Kursīte. 

Īsto ainu, kā ziemāji pārziemojuši, varēs redzēt tikai pavasarī, bija vienisprātis lauksaimnieki, taču, kā teica A. Kudiņš, vēlās sējas un neaparto lauku dēļ graudu cenas gan kāps, jo šobrīd lopbarības graudi jau maksājot tikpat, cik pārtikas.