„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Viena rūpnīca paplašinās, cita var pamest pilsētu

„Zarnu rūpnīcas” liktenis izšķirsies 1. martā // Foto: Aleksandrs Rube

Preses konferencē Daugavpils domē atkal tika apspriesta situācija saistībā ar zarnu kalibrēšanas rūpnīcu Mežciemā. Visdrīzāk, uzņēmums „SW Kover” pēc diviem izbeigs savu darbību pilsētā, informēja pašvaldības vadība.

Epopeja ar firmu „SW Kover” ilgst jau vairākus gadus, un mikrorajona iedzīvotāji cenšas visiem iespējamiem līdzekļiem ietekmēt vietējo varu, lai tā atrisinātu situāciju. Neskatoties uz Valsts vides dienesta (VVD) rīkojumiem un uzņēmuma pūlēm, smaka dzīvojamajā sektorā tā arī nav izzudusi. Rezultātā VVD lēma, ka „SW Kover” jāmaina atrašanās vieta līdz 2018. gada martam, vai arī uzņēmumam vairs netiks piešķirta speciāla kategorija darbības veikšanai.

Iepriekš domes deputāti apsprieda zarnu kalibrēšanas rūpnīcas pārcelšanas iespēju uz Križu rūpniecisko zonu. Taču, pēc visa spriežot, šī ideja nepatika ne iedzīvotājiem, ne pilsētas vadībai – objekts, kas būtu piemērots „SW Kover”, zonā tā arī netika atrasts.

„Cik mums zināms, šī firma strādās Mežciemā līdz 1. martam,” teica domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, „pēc tam, ja Valsts vides dienests piešķirs tai attiecīgu kategoriju, uzņēmumam tiks atļauts darboties citā vietā. Taču, pēc manā rīcībā esošās informācijas, „SW Kover” jau ir plāni citā reģionā.”

Ja firma „SW Kover” pametīs pilsētu, bez darba paliks vairāki desmiti cilvēku. Taču, neskatoties uz to, šis arguments nekādi neietekmēja neapmierināto pilsētnieku motivāciju.

Savukārt cita liela firma – lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība „Latraps”, gatavojas atvērt ražotni Križos. Atgādinām, ka rūpniecisko zonu labiekārtošanas projekta ietvaros Križos plānots investēt vairāk nekā 6 miljonus eiro (85% -- Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 15% -- dome un valsts struktūras). Turklāt „Latraps” vajadzībām plānots izbūvēt dzelzceļa pievedceļu 2 miljonu eiro vērtībā. Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs uzskata, ka uz Satiksmes ministrijai nosūtīto pieprasījumu gaidāma pozitīva atbilde.