„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Deboras Lagrasas multimediju mākslas izstāde

daugavpils.lv

2018. gada 6. februārī plkst. 16.00 Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) tiks atklāta ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu tapusī amerikāņu mākslinieces Deboras Lagrasas multimediju mākslas izstāde “Kur tie lieli dūmi kūp. Latviešu tautasdziesmu iedvesmota māksla”. Izstādi atklās vēstniecības pārstāvis, uzstāsies Daugavpils novada kultūras centra folkloras kopa “Dyrbini”. Sarīkojums notiek Latvijas valsts simtgadei veltītā Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu cikla “Mēs Latvijai” ietvaros.

Deboras Lagrasas izstāde ir starpnozaru projekts, kurā tiek aplūkots, kā simboliem, mītiem un leģendām bagātās latviešu dainu tradīcijas un jūgendstila arhitektūra var iedvesmot radošo domāšanu un māksliniecisko jaunradi šodien. Māksliniece balstās uz universālām tēmām un sakarībām starp folkloru un mitoloģiju, arhitektūru un simboliku.

Ar Latviju Debora Lagrasa iepazinās, pavadot šeit divas vasaras 2013. un 2014. gadā. Vispirms – piedaloties Aizputes rezidenču centra “Serde” skulptoru vasaras plenērā, gadu vēlāk – darbojoties Starptautiskās mūsdienu čuguna liešanas mākslas konferences rīcības grupā. Šī pieredze ļāva novērtēt ne vien Latvijas dabas krāšņumu, bet arī Rīgas jūgendstila arhitektūru, Latvijas bagāto mākslas, mūzikas un valodas tradīciju dziļumu. Tad arī dzima doma savienot šķietami nesavienojamo – interpretēt latviešu tautasdziesmu motīvus jūgendstila vizuālo tēlu valodā.

Māksliniece sāka ar tautasdziesmu atlasi un kārtošanu pēc tajās ieslēptajiem rituāliem un metaforām. Tad sekoja tekstu analīze, meklējot saiknes ar Rīgas jūgendstila ēku fasāžu arhitektoniskajiem komponentiem. Tā tapa unikāli multimediju darbi, kuros krustojas latviešu tautasdziesmu un jūgendstila arhitektūras simboli – cilvēks, gaiss, saule, floras un faunas elementi. Smalkajos tušas un krāsu zīmējumos meistarīgi iestrādāti nelieli skulpturāli reljefi, kas rūpīgi piešūti ar plānu stiepli. Katrs darbs tiek eksponēts kopā ar tautasdziesmu, kas autori iedvesmojusi tā radīšanai. Tekstuālo un vizuāli plastisko elementu saplūsme pastiprina un palīdz izprast ekspozīcijas pausto vēstījumu.

Debora Lagrasa (Deborah La Grasse) ir dzimusi Geinsvilā (Gainesville), Floridas štatā. Floridas Universitātē ieguvusi mākslas bakalaura grādu zīmēšanā un gleznošanā, kam sekoja mākslas un tēlniecības maģistra studijas Ilinoisas Universitātē. Vairāk nekā 30 gadus darbojusies kā tēlniecības un arhitektūras dizaina pasniedzēja, pašlaik pasniedz arhitektūras dizaina pamatus Floridas Lauksaimniecības un Mehānikas Universitātē Talahasijā (Tallahassee). Mākslinieces darbi pārstāvēti izstādēs un kolekcijās gan pašas valstī, gan ārzemēs. Interese par kultūru dialoga veidošanu vairākkārt aizvedusi viņu kā pasniedzēju uz citām universitātēm, ļāvusi kā organizatorei iesaistīties semināru un konferenču rīkošanā, kā arī piedalīties mākslinieku kopprojektos Latvijā, Bosnijā un Hercegovinā, Peru, Indijā un Apvienotajā Karalistē.

Izstādes atklāšanas pasākumā Latgales Centrālajā bibliotēkā ar Deboras Lagrasas ekspozīciju “Kur tie lieli dūmi kūp. Latviešu tautasdziesmu iedvesmota māksla” iepazīstinās ASV vēstniecības Latvijā pārstāvis. Latviešu tautasdziesmu skanējumu ļaus novērtēt Daugavpils novada kultūras centra folkloras kopa “Dyrbini” Annas Briškas vadībā.

Izstāde būs skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) līdz 28. februārim. Izstāde tiek organizēta Latvijas valsts simtgadei veltītā Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu cikla “Mēs Latvijai” ietvaros.