„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Meistarības pamatā – tehniska precizitāte

Olga Gajevaja detalizētri pastāstīja par katru savu darbu // Foto: Jeļena Čursina

Talantīgie Daugavpils iedzīvotāji iepazīstina pilsētu ar saviem darbiem. Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas sektorā līdz 1. februārim atvērta Olgas Gajevajas izšūto gleznu izstāde „Iedvesma”.

Olgas Gajevajas radošajā darbībā apvienojas viņas profesija un saknes. Olga piedzima Ukrainā, kur nodzīvoja 24 gadus, savukārt Daugavpilī viņa dzīvo kopš 1962. gada. Pēc izglītības – celtniecības inženiere, līdz 1987. gadam strādāja institūta „Latkomunprojekts” projektēšanas nodaļā, sākumā – vecākās inženieres amatā, vēlāk kļuva par galveno konstruktori. Tādējādi Olgai prot lasīt rasējumus un viņai piemīt liela pacietība.

Saknes lika sevi manīt pēc aiziešanas pensijā – Olga aizrāvās ar izšūšanu krustdūrienā. Ukrainietes ir slavenas ar savu izšūšanas mākslu, jo īpaši ar koši izšūtajiem tautiskajiem krekliem.

Gan meistares izšuvumos, gan stāstījumā jūtama rūpīga un precīza pieeja darbam. Izšujot kādu reprodukciju, par oriģinālu viņa zina visu. Piemēram, stāstot par Nikolaja Rēriha gleznas reprodukcijas izšūšanu, O. Gajevaja iepazīstināja izstādes viesus ar mākslinieka radošās darbības īpatnībām, kā arī pastāstīja savus iespaidus par viņa oriģinālgleznām, kurai viņai ir laimējies redzēt.

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.