„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Pieņemts Daugavpils 2018. gada budžets

Aleksandrs Rube

25. janvārī Daugavpils domes sēdē pieņemts pilsētas budžets. Pēc nelielām korekcijām, ko veica darba grupa, izdevumu kopējā summa ir 120 458 983 eiro. Budžets tika pieņemts, pamatojoties uz iedzīvotāju skaitu pilsētā (93 000 cilvēku), ņemot vērā ienākumu līmeni, kas ir 68% no vidējās darba algas valstī – 925 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Salīdzinājumā ar 2017. gadu, kopbudžeta ieņēmumu apjoms pieaudzis par 5,6% -- līdz 94,4 miljoniem eiro, savukārt pamatbudžeta izdevumi palielinājušies par 7,8% -- līdz 111,2 miljoniem eiro. Pērn netika iztērēts diezgan liels budžeta līdzekļu apjoms – 12,8 milj. eiro, aizņēmumu summa – 13,2 milj. eiro (maksimāli pieļaujamais apmērs ir 20 milj. eiro). Pašlaik Daugavpils kopējais kredītportfelis ir aptuveni 60 milj. eiro, kas jāatmaksā nākamo 20—30 gadu laikā. Visu pašreizējo ES projektu kopsumma ir 21,5 miljoni eiro.

Jaunajā gadā pieauguši izdevumi visās pilsētas pārvaldes jomās. Tas noticis galvenokārt uz minimālās darba algas palielinājuma, akcīzes nodokļa un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pieauguma rēķina. Tāpat kā iepriekšējos gados, vislielāko finansējumu saņems izglītības joma – 46%. Plānots palielināt pedagogu darba algas, veikt izglītības iestāžu remontu, kā arī piešķirt stipendijas Saules skolas audzēkņiem.

Korekcijas rezultātā budžetā netika iekļauts „Pilsētnieka kartes” projekts, Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas sporta zāles renovācija un Gubiščes ezera hidroizolācija. Taču piešķirti līdzekļi Latvijas simtgades piemineklim un kartodroma „Blāzma” rekonstrukcijas plāna izstrādāšanai.