„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Reformas rezultātā cer uz slimnīcu ciešāku sadarbību

freeimages.com

Kaut gan Veselības ministrija (VM) joprojām risina E-veselības ieviešanas radītās problēmas, paralēli paredzēts pievērstiem citām – reģionālo slimnīcu līmeņu reformām, kas otrdien atbalstītas valdībā. Jau pērn ministrija ziņoja, ka paredzēts pāriet uz dalījumu piecos līmeņos līdzšinējo četru vietā, taču janvārī VM nākusi klajā ar jaunu skaidrojumu, ko šie līmeņi nozīmēs un kuras slimnīcas tajos ietilps. Augstāks līmenis jaunajā dalījumā piešķirts piecām slimnīcām, tai skaitā Preiļu un Krāslavas slimnīcām, kurām nu būs jānodrošina ķirurģijas profils.

Jaunie līmeņi nozīmēs jaunas prasības. Pirmā, zemākā, līmeņa slimnīcām joprojām būs jānodrošina tikai divi pakalpojumi – terapija un hronisko slimnieku aprūpe. Vēl šajās slimnīcās jānodrošina neatliekamā medicīniskā palīdzība, lai gadījumos, kad apdraudēta pacienta dzīvība, palīdzību varētu sasniegt stundas laikā, kā arī papildus iespējama pacienta novērošana līdz četrām stundām, lai veiktu diferencēto diagnostiku un novērtētu pacienta stāvokli. Savukārt otrā līmeņa slimnīcās pēc jaunā dalījuma papildus būs jānodrošina arī ķirurģijas pakalpojumi. Tas nozīmē, ka šajās slimnīcās visu diennakti jābūt pieejamiem trim speciālistiem –  ķirurgam un internistam, anesteziologam vai reanimatologam un ginekologam vai pediatram. Tāpat papildus otrā līmeņa slimnīcas var piedāvāt pakalpojumus grūtniecības un dzemdību, ginekoloģijas, pediatrijas un traumatoloģijas profilos.

„Varu teikt, ka šāds lēmums ir loģisks un pārdomāts, jo SIA „Preiļu slimnīca” arī 2018. gadā turpina sniegt dzemdību pakalpojumus, veic ķirurģiskas un ginekoloģiskas operācijas, ” komentē SIA „Preiļu slimnīca” valdes priekšsēdētāja Iveta Stare. Viņa uzsver, ka šīs reformas palīdzēs saglabāt darba vietas un pakalpojumus, jo ārstu, medmāsu, vecmāšu nodrošināšana, jaunu speciālistu piesaiste ir nebeidzams process un izaicinājums, ar kuru saskaras ikviena slimnīca. SIA „Preiļu slimnīca” šobrīd meklē speciālistus desmit medicīnas jomās, tai skaitā ķirurgu, ginekologu un pediatru. Tomēr slimnīcas vadība uzsver: „Tas tiek darīts, lai sabalansētu slodzes, jo kopumā mums ir darbinieki visās nepieciešamajās pozīcijās.”

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.