„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Vai perifērijā būs ūdens

freeimages.com

Daugavpils domes Attīstības komitejas locekļiem tika prezentēts centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu projekts Vecajā un Jaunajā Forštatē, kā arī Viduspoguļankā. Tuvākajā laikā pašvaldībai būs jāizvēlas – ņemt lielu kredītu projekta īstenošanai vai atlikt to līdz labākiem laikiem.

SIA „Daugavpils ūdens” valdes loceklis Ģirts Kolendo uzsvēra centralizētās ūdensapgādes svarīgumu pilsētas attālākajos mikrorajonos. Viņš atzīmēja, ka pašlaik nepieciešamība attīrīt notekūdeņus ir ļoti aktuāla visā Eiropā, tāpēc Kohēzijas fonds ir gatavs piešķirt līdzfinansējumu šiem mērķiem.

 „Viduspoguļankā, Vecajā Forštatē un Jaunajā Forštatē ir aptuveni 2600 iedzīvotāju, kuriem nav centralizētās ūdensapgādes,” pastāstīja Ģ. Kolendo, „ja nav normālas kanalizācijas, vienmēr pastāv piesārņojuma risks. Ja tā tiks ierīkota, cilvēkiem vairs nebūs jāizmanto asenizatora pakalpojumi.”

Ģ. Kolendo atzīmēja, ka, saskaņā ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, nevienai mājsaimniecībai turpmāk neizdosies izvairīties no maksājumiem par asenizāciju. Neskatoties uz visiem agrākajiem „Daugavpils ūdens” projektiem, Daugavpili vēl joprojām nevar uzskatīt par pilsētu ar attīstītu ūdensapgādes sistēmu.

Projekta izmaksas ir 14,4 miljoni eiro (bez PVN). Kohēzijas fonds ir gatavs piešķirt 4 milj. eiro, savukārt 10,4 miljonus ir iespējams piesaistīt tikai uz Daugavpils domes rēķina. Ja projekts tiktu atbalstīts, visos minētajos mikrorajonos varētu ierīkot vairāk nekā 25 km kanalizācijas, 24 km ūdensvada un uzbūvēt 7 sūkņu stacijas. Taču pašvaldībai nav tik daudz brīvu līdzekļu. Turklāt daudzos pilsētas attālajos rajonos tiek plānots uzsākt ceļu asfaltēšanu – šis uzdevums pagaidām ir svarīgāks.

Lai gan komitejas locekļi konceptuāli atbalstīja šo ideju, viņi norādīja uz nepieciešamību pārskatīt SIA „Daugavpils ūdens” kreditēšanas iespējas projektēšanas darbu uzsākšanai. Taču Ģirts Kolendo atzīmēja, ka tas nav iespējams, jo uzņēmumam ir liela finansiālā slodze. Turklāt pagaidām vēl nav zināms, cik izmaksās ūdensapgādes un kanalizācijas būvdarbi Judovkā (aptuvenās izmaksas – gandrīz 5 miljoni eiro).