„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Aicina nepublicēt jaundzimušo, jaunlaulāto un jubilāru vārdus

freeimages.com

Pēc Datu valsts inspekcijas (DVI) norādījuma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrija gada sākumā informēja par ieteikumu pašvaldību informatīvajos izdevumos neievietot jaundzimušo, jaunlaulāto un jubilāru datus --vārdus, uzvārdus, dzimšanas datumu. Aptaujātās pašvaldības pašlaik vērtē, vai to darīt, jo pamatojums šķiet neskaidrs.

DVI aicina turpmāk šos datus vairs nepublicēt, atsaucoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu un norādot, ka datu publicēšana ir pieļaujama, ja fiziskā persona ir devusi rakstisku piekrišanu. Pretējā gadījumā tiek apdraudētas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Atbildīgā amatpersona par iespējami nelikumīgu personas datu apstrādi (pašvaldības laikrakstā) ir konkrētās pašvaldības priekšsēdētājs.

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda skaidro, ka viņu informatīvajā izdevumā publicēti tiek tikai jubilāru vārdi, turklāt netiek norādīts konkrēts gadu skaits. „Sākām diskutēt par to, izvērtēsim, vai šādu informāciju vairs nepublicēsim,” priekšsēdētāja norāda, ka informāciju līdz šim apkopoja un iesūtīja Preiļu novada pensionāru biedrība, „Žēl, ja nāksiet vairs nepublicēt, jo iedzīvotājiem tā bija iespēja uzzināt par kāda svētkiem un apsveikt.”

Arī Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna norāda, ka norādījumi no VARAM nākuši negaidīti un pagaidām domes struktūras vēl vērtēs, vai novadā jaundzimušo un jaunlaulāto vārdus pārtrauks publicēt. Sūdzības no iedzīvotājiem nav saņemtas, un viņaprāt, par šo jautājumu vēl nepieciešama valsts mēroga diskusija. 

Pilnu rakstu lasiet 30. janvāra numurā.