„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Gatavos plānu, kā apsaimniekot ezerus

freeimages.com

Daugavpils novadā ir 23 ezeri, un tikai trijos no tiem notiek licencēta makšķerēšana jeb sakārtoti zivsaimniecības noteikumi, bet vispārēju apsaimniekošanas noteikumu nav, norāda Dabas resursu nodaļas ezeru apsaimniekošanas speciālists Artūrs Kārkliņš. Lai apzinātu, kā apsaimniekot ezerus Daugavpils novadā, paredzēts uzsākt pētījumus un līdz 2019. gada aprīlim izstrādāt publisko ūdeņu apsaimniekošanas plānu.

„Mēs zinām, kā apstrādāt zemi, kā rūpēties par mežu, bet nezinām, kā apsaimniekot ezerus,” skaidro A. Kārkliņš, „parasti aprobežojamies ar to, kā apsaimniekot zivis, aizmirstot par rekreāciju – piesārņojumu apzināšanu, biotopu pētīšanu. Jā, mēs zinām, ka makšķerēšana ir licencējama, bet tas nav vienīgais apsaimniekošanas veids.” Pētījumi ietvers arī ezeram apkārtējo saimniecību notekūdeņu sistēmu analīzi. Projekta rezultātā speciālists sola iegūt zinātniskus pamatojumus, piemēram, tam, vai un kāda konkrētajā ezerā nepieciešama attīrīšana. Vēl tiks noskaidrots, cik atpūtas vietas ap to var veidot.

Pētniecība notiks Baltezerā (Vaboles pagastā), Mazajā Kalupes ezerā (Kalupes pagastā), Sasaļu ezerā (Sventes pagastā), Kāšezerā (Līksnas pagastā). „Tie ir publiski ezeri, kuros, kā zināms, malu zvejniecība sit augstu vilni, tāpēc svarīgi plānā iekļaut rekomendācijas, cik bieži tajos būtu jāveic apsekošana,” uzsver A. Kārliņš. Projekts top un tiks finansēts ar Latvijas Dabas fonda atbalstu.