„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.3 °C
apmācies

Dārzeņi lētāki, taču pašu audzētais - par brīvu

Pircēji iecienījuši Andreja mārrutkus // Foto: Egita Terēze Jonāne

Daugavpilieši lasīja un redzēja TV, ka dārzeņi ir kļuvuši lētāki, jo tiem piemērota samazinātā PVN likme 5%. Viena daļa aptaujāto pilsētnieku „Latgales Laikam” atzina, ka paši audzē dārzeņus savos mazdārziņos, tāpēc tie nemaksā gandrīz neko, vienīgi darbu. Bet tie, kuri iepērkas veikalā vai tirgū, pamanījuši, ka lētāki kļuvuši ne tikai dārzeņi, bet arī augļi, izņemot ābolus un Mārupes gurķus. 

Kāds vīrietis, kurš dzīvo un apstrādā mazdārziņu Grīvā un vēlējās palikt anonīms, teica, ka dažreiz mājās pārnes veikala tomātus, taču nekad neaizdomājas, vai tas ir lēts vai dārgs dārzenis. „Kartupeļus, sīpolus, gurķus -- to visu varu izaudzēt pats,” pastāstīja vīrietis.

Ruta (Laucesas pagasts) pašas dārza veltes gan ved uz Daugavpils tirgu, kur ir pastāvīgie pircēji. „Dārzeņi patiešām ir kļuvuši lētāki. Piemēram, štovētus kāpostus pārdodu par eiro, bet pagājušā gada nogalē tie maksāja 1,20 eiro. Mēnesī pārdodu dažus simtus kilogramu šo kāpostu. Tāpat pircējiem patīk vārītās bietes. Tās ir par 5 centiem dārgākas nekā nevārītās. Tikmēr Laucesas siltumnīcās izaudzēto sīpollociņu cena ir tāda pati kā pērn. Tuvojoties pavasarim, jāpārdod pagājušā gada raža, tāpēc cenas mazliet nolaižam uz leju. Aprīļa sākumā parādīsies pirmie Laucesas gurķi. Tie gan, pieļauju, būs dārgāki nekā importa,” teica Ruta. 

Pilnu rakstu lasiet 2. februāra numurā.