„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Preiļos robotika ir tagadne, nevis nākotne

Dinija Jemeļjanova

27. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā notika Preiļu robotikas čempionāts. Organizatori vēl sacensību dienā lēsa, ka šoreiz Preiļos aizvadīts dalībnieku skaita ziņā lielākais robotikas čempionāts Latvijā.

Viss izšķiras sekundes simtdaļā

Preiļu Robotikas kluba vadītājs un pasākuma organizators Juris Erts norādīja, ka čempionāts Preiļos norisinās tikai otro gadu, bet, salīdzinājumā ar debiju pagājušogad, dalībnieku skaits dubultojies. Robotu meistari, gan skolēni, gan profesionāļi, uz Preiļiem ceļu mēroja gan no Latgales, gan Aizkraukles, Limbažiem, Ventspils, Ogres un Rīgas. Vēl sacensībām bija pieteikti 70 roboti no Lietuvas (Šauļiem, Klaipēdas un Panevēžas). Dalībniekiem nav vecuma ierobežojuma.

„Principā tās ir skolu komandas, bet ir arī atsevišķi entuziasti, kas apvienojas savā starpā,” skaidroja J. Erts.

Gatavošanās čempionātam sākusies jau pirms trim mēnešiem. „Protams, ar padomiem un resursiem palīdz pieredzējušie robotikas meistari no Rīgas Tehniskās universitātes robotikas kluba un Robotu skolas, kā arī Siguldas novada Jaunrades centra,” uzsvēra J. Erts. Rezultātā tika nodrošināta sacensību tiešraide. Sacensības norisinājās vairākās disciplīnās – sumo, līnijsekošanā, folkreisā, Freestyle un VEX. Katrā no tām divās vecuma grupās varēja piedalīties gan lego, gan brīvas konstrukcijas (elektronikas) robotu būvētāji. „Piedalās arī dalībnieki ar pasaules līmeņa robotiem, kas trasi var pārlidot sešās sekundēs, un ik gadu pretendē uz godalgotām vietām pasaules līmeņa čempionātos,” norādīja J. Erts, „šajā cīņā ir kā bobslejā – dalībnieki cīnās par sekundes simtdaļām, tūkstošdaļām.”

„No malas šie roboti varbūt arī izskatās kā spēlītes, bet tiem pamatā ir pavisam nopietna ideja. Tā ir bāze veselai industrijai,” uzsver J. Erts. Viņš norāda, ka frāze „roboti atņems cilvēkiem darbu” vairs nav nākotnes vīzija, bet gan realitāte: „”iRobot” jau tīra grīdas, tātad aizstāj apkopējas. Ir izstrādāts arī robots, kas varētu cilvēku vietā tīrīt Gaismas pils logus. Nesen Tallinā pats izbrīnījos – pa ceļa malu brauc dīvaina kaste, izrādījās, ka tas ir „pastnieks”.” Salīdzinājumā ar Igauniju, Latvijai robotikā vēl ir, kurp tiekties, pirmais solis pareizajā virzienā, viņaprāt, būtu robotikas pamatu iekļaušana skolu programmās.

Pilnu rakstu lasiet 2. februāra numurā.