„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Nīcgales vecticībnieki dāvāja muzejam rokdarbus

Publicitātes foto

Naujenes Novadpētniecības muzeja darbarīku un tekstiliju kolekcijas papildinātas ar 29 priekšmetiem. Tos atdāvinājuši Nīcgales pagasta Jaunās sādžas iedzīvotāji, vecticībnieku kopienas pārstāvji, pie kā muzeja pārstāvji ciemojās septembrī, lai iepazītos ar viņu kultūras mantojumu.

Muzejam atdāvināta Antoņinas Saveļjevas tamborēta palagu mala, īpašie „rušņiki” „Sarkanā stūra” un ikonu rotāšanai. Anfisa Smagare dāvināja mātes Jevģenijas Ļeonovas spilvenu izšuvumus krustdūrienā, starp kuriem ir arī krāšņi izšūts gailis. Vēl muzeja krājumā tagad glabāsies arī Grigorija Saveļjeva Sv. Nikolaja un Kristus ikonas, Matrjonas Dmitrijevas ziediem izšūts avīžu turētājs un Raidas Sokolovas tamborētās sedziņas, ko viņa meistaro vēl tagad, astoņdesmit gadu vecumā. Savukārt Līde Vanaga dāvināja savas vīramātes – daiļamata meistares, slavenas audējas Genovefas Vanagas pašausto linu galdautu, vilnas lakatu un dažādus adījumus.

Muzejam atdāvinātie austrumslāvu greznuma un mājsaimniecības priekšmeti, kas šūti no mājās austa auduma, greznoti ar tamborētām mežģīnēm un izšuvumiem. Latgales muižu inventāra un zemes mērīšanas apraksti ļauj secināt, ka krievu zemnieku sādža Nīcgales pagastā izveidojās ap 1784. gadu, Anfisa Smagare joprojām vāc, pieraksta un apkopo Jaunās sādžas vecticībnieku vēsturi. Mūsdienās sādžā gan saglabājušās tikai desmit mājas.