„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Dzemdību nodaļā gaida jaunus speciālistus

Daugavpils reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļa jau vairāk nekā piecus gadus darbojas gaišās, jaunās telpās, pērn te atvērta Māmiņu skola, bet šogad darbu sāk jauna vadītāja. Diāna Pustovoitova pastāstīja par jau ieviesto sistēmu, lai uzlabotu darba kvalitāti nodaļā, un izaicinājumiem jaunu speciālistu meklējumos.

Jauni darbinieki nepieciešami jau tagad

Diāna Pustovoitova skaidro, ka nodaļu pārzina labi, jo strādā šeit jau kopš 2004. gada. Līdz tam vairākus gadus strādājusi par ginekoloģi privātpraksē Krāslavā. Tagad, strādājot jaunajā amatā, pieņemt pacientes ambulatori vairs nebūs laika, taču administratīvo darbu ar dežūrām nodaļā gan viņa plāno apvienot. „No praktiskā darba pavisam nevēlos atteikties,” izvēli pamato D. Pustovoitova.

Šāds lēmums pieņemts arī tamdēļ, ka nodaļā trūkst dzemdību speciālistu. „Visām darbiniecēm gandrīz 50 gadi un vairāk, strādā arī pensijas vecuma dzemdību speciālistes,” norāda jaunā nodaļas vadītāja, „zinu medicīnas studentus, kas plāno strādāt pie mums, Daugavpilī, bet papildspēki nepieciešami jau tagad, nevis pēc pāris gadiem.” Šobrīd nodaļā strādā septiņi dzemdību speciālisti. Lai izpildītu dienas plānu, speciālistu pietiek, bet problēmas rodas, piemēram, vasarā, kad kolēģi jāpalaiž atvaļinājumā.

No kļūdām gūta mācība

Daugavpils Dzemdību nodaļas prestižu iespaido daži notikumi. „2016. gadā bija divi gadījumi, kad jaunās māmiņas nomira pēc dzemdībām,” atzīst D. Pustovoitova, „apzināmies, ka dzemdniecībā var būt visādi, bet jārūpējas, lai iznākums būtu pēc iespējas labāks. Ārstam jābūt pārliecinātam par savu rīcību arī sarežģītos gadījumos.” Tāpēc no pagājušā gada nodaļas darba kvalitātes uzlabošanai ieviests jauninājums -- obligātie iekšējie protokoli, kas kalpo kā vadlīnijas, kā rīkoties sarežģītās situācijas, kā pareizi novērtēt riskus. Abos nāves gadījumos pacientēm konstatētas vairākas somatiskās slimības, kas nebija saistītas ar dzemdniecību. „Vēl plānojam papildus izglītot darbiniekus, rīkosim seminārus un esam uzaicinājuši lektorus no Rīgas, turpinām mācīties visu laiku,” uzsver D. Pustovoitova.

Pilnu rakstu lasiet 6. februāra numurā.