„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Stipendijas piedāvās topošajiem agronomiem

pexels.com

Daugavpils novada Finanšu komitejas sēdē 1. februārī skatīts jauns studiju specialitāšu piedāvājums, ko virzīt stipendiju konkursam 2018./2019. akadēmiskajam gadam. Aptaujājot vietējos uzņēmējus, noskaidrojies, ka novadā nepieciešami pārtikas tehnologi, zootehniķi, būvinženieri un agronomi.

Pavisam aptaujāti 179 novada uzņēmēji, taču atsaukušies tikai seši, kuri norādījuši, kādi speciālisti viņiem būtu vajadzīgi. Rezultātā trijās specialitātēs stipendiju plānots piedāvāt vienam studentam, bet agronomijā stipendiju varētu piešķirt diviem studentiem.

Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska norādīja, ka apspriesta vēl viena specialitāte – vieglās rūpniecības tehnoloģijas. Šāds jaunais speciālists varētu būt vajadzīgs šūšanas nozares uzņēmumam, kas plāno pavasarī pretendēt uz projekta rezultātā rekonstruētajām telpām Randenē. Taču nolemts, ka pagaidām, kamēr tur darbība vēl nav uzsākta, arī meklēt stipendiātu būtu priekšlaicīgi.

Šobrīd Daugavpils novada dome stipendijas izmaksā trim studentiem. Pērn uz izsludinātajām vietām pieteicās tikai viens pretendents (veterinārijā). Komentējot vājo atsaucību, deputāti diskutēja par noteikumiem, kas paredz, ka, slēdzot līgumu par stipendijas saņemšanu, topošais speciālists piekrīt pēc studijām vismaz trīs gadus strādāt izvēlētajā uzņēmumā. Tāpat apspriests, vai nevajadzētu mainīt vidējās atzīmes minimumu, kas līdz šim ir sešas balles.

Pieteikties stipendijai 2018./2019. akadēmiskajam gadam varēs līdz 1. septembrim. Stipendiju fondam budžetā atvēlēti 10 tūkstoši eiro. Pretendentam jābūt jebkura kursa bakalaura vai maģistra programmas studentam norādītajās studiju programmās, turklāt studējošā deklarētajai dzīvesvietai jābūt Daugavpils novadā vai viņam ir jābūt absolvējušam kādu Daugavpils novada vidusskolu. Pirmā kursa studentiem paredzēts piešķirt 150 eiro mēnesī, otrā un trešā – 200 eiro mēnesī, bet ceturtā un augstāku kursu studējošajiem bakalaura programmā vai maģistrantūrā – 250 eiro mēnesī. Stipendija tiks izmaksāta 10 mēnešus gadā.