„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Meklējot atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem

Jeļena Čursina

Marka Rotko mākslas centrā tika atklāta pirmā jubilejas gada izstāžu sezona – 24. aprīlī centram aprit pieci gadi. Šoreiz šeit skatāmas septiņas izstādes, kuru darbus radījis 21 mākslinieks.

Vairākums mākslinieku ir no Latvijas, šeit diezgan ilgi dzīvo arī vācietis Haralds Jegodzienskis. Savu izstādi viņš nosaucis „Manu jautājumu ceļš”. Galvenie jautājumi, uz kuriem viņš meklē atbildes, -- vai ar savas mākslas starpniecību viņš spēj komunicēt ar cilvēkiem, ko var viņiem sniegt un kāda ir viņa mākslas valoda.

Norvēģu mākslinieks Jons Arne Mogstads savā izstādē „Iespējas skaistums” skatītāju uzmanībai piedāvā gleznas – dialogus. Viņaprāt, katra glezna ir laikmetu, mākslas novirzienu, mūzikas, literatūras saruna.

Latvijas mākslinieku un fotogrāfu grupa Arnis Balčus, Ieva Balode, Ieva Epnere, Romāns Korovins, Līga Spunde un Alnis Stakle izveidojuši izstādi „Skatoties ārpus, skatoties iekšpus”. Rīdziniece Ieva Balode piedāvā skatītājiem fotogrāfijas uz koka, stikla un citiem materiāliem. Piemēram, ļoti interesanti izskatās Otrā pasaules karavīra vēstule, kura nodrukāta uz auduma.

Fotogrāfs Alnis Stakle lielu vērību veltī nevis jaunajam mākslā, bet „vecā” attēlošanai jaunā gaismā. Viņu īpaši piesaista padomju laiku urbānistiskais mantojums – slēgtās fabrikas, pamestās mājas un veseli rajoni. Savukārt Līga Spunde (Rīga) demonstrē savdabīgu fotogrāfiju un videorullīšu instalāciju, cenšoties pavēstīt savu personīgo pieredzi – pārgājienu no Antverpenes uz Rīgu. „Pārgājiens – tas nav tikai ceļš no viena punkta uz otru. Tas ir jūtu, pārdzīvojumu, piedzīvojumu spektrs,” viņa paskaidroja.

Elīna Titāne un Sanita Ābelīte piedāvā keramikas izstādi „Pilnmēness”. Šī kopīgā ekspozīcija tapa mēnesi, mākslinieces strādāja darbnīcās Daugavpilī. E. Titāne uzskata, ka materiāls, vieta un laiks ietekmē radošo procesu. Viņas darbi ir abstrakti un atgādina Mēness ainavas, savukārt Sanitas Ābelītes darbi ir reālistiskāki – tās ir mēnessgaismas apspīdētu meiteņu, zirgu, koku skulptūras.

„Rapsodija sievišķībai” – tā saucas mākslinieces Jolantas Ābeles darbu sērija. Izmantojot plašu pasteļtoņu paleti, viņa attēlo sievietes iekšējo pārdzīvojumu smalko pasauli.

Jaunu pieeju darbā ar tekstilu demonstrē māksliniece Lija Rage no Jūrmalas. Šie šķiedras darbi veidoti, kociņus krāsojot, tinot ar kaparu, līmējot, šujot, klājot kārtu virs kārtas, līdz darbs liekas gatavs. Lijas Rages darbu sērija saucas „Krāsas” un aicina izbaudīt to daudzveidību. „Manos darbos krāsas ir no Latvijas dabas krāšņuma,” saka māksliniece.