„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Fotografēt ielās ir aizraujoši

Juris Justs // Foto: Aleksandrs Rube

2. februārī Latgales Centrālajā bibliotēkā tika atklāta Rīgas fotogrāfa Jura Justa fotoizstāde „Pilsētas fragmenti”. Melnbalto fotogrāfiju meistars Juris ir labi zināms gan Latvijas profesionālajiem fotogrāfiem, gan amatieriem, lai gan ar fotografēšanu nopietni nodarboties sāka tikai pirms pieciem gadiem.

Jura Justa (1984) uzmanības centrā ir galvaspilsētas ikdienas ritms – tikko pamanāmi mirkļi, cilvēku žesti un skatieni, kā arī neparasti Rīgas arhitektūras rakursi. Fotogrāfs cenšas akcentēt to, ko reti var ieraudzīt avīzēs vai sociālajos tīklos. Viņa darbos nav spožuma un patosa, taču tiem piemīt sava īpatnēja dinamika. Juris neaprobežojas ar dažām tēmām, viņu interesē viss – apskāvieni, maģiski atspulgi peļķēs, neparasti uzraksti uz sienām un asfalta.

„Fotografēt ielās ir ļoti interesanti,” stāsta Juris, „to var darīt jebkurā diennakts laikā neatkarīgi no garastāvokļa, pat neizkāpjot no mašīnas. Un vēlāk, pēc 10—15 gadiem, skatīties fotogrāfijas un brīnīties gan par laika ieviestajām pārmaiņām, gan pašu citādo uztveri.”

Veiksmīgs kadrs Rīgas tirgus paviljonā

Juris uzskata, ka labākā fotografēšanas vieta ir jebkuras pilsētas tirgus, lai gan ievērību pelnījušas arī daudzas citas vietas. Viņaprāt, sākot pētīt kādu pilsētu, ir svarīgi atrast tās „mezglus” – vietas, kur pulcējas visvairāk cilvēku. Lai izprastu vietas gaisotni, tā jāpēta vairākkārt.

Fotogrāfs pateicās klātesošajiem par sirsnīgo uzņemšanu un pauda cerību, ka turpmāk viņam un kustības „Rigs Street Photography” dalībniekiem izdosies nodibināt labus radošus sakarus ar vietējiem fotogrāfiem.

Izstāde „Pilsētas fragmenti” atvērta līdz 28. februārim.