„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.0 °C
apmācies

Kas kļūs par Daugavpils Universitātes rektoru?

13. februārī Daugavpils Universitātē ievēlēs jauno rektoru. Uz šo atbildīgo amatu pretendē divas kandidātes – psiholoģijas doktore profesore Irēna Kokina un teoloģijas doktore profesore Anita Stašulāne. „Latgales Laiks” uzdeva kandidātēm vienādus jautājumus un izpētīja viņu piedāvātās universitātes vadības programmas.

Abu pretendenšu programmām ir daudz kopīga. Piemēram, tiek solīts palielināt darba algu un vienlaikus samazināt slodzi akadēmiskajam personālam uz slodzes pārdales rēķina. Tādējādi brīvās stundas varēs izmantot, lai normāli sagatavotos lekcijām un paaugstinātu kvalifikāciju. Kandidātes sola ieviest piemaksu par darbu ar projektiem un zinātniskajām publikācijām. Galvenais akcents tiks likts uz zinātniskiem pētījumiem, tostarp pasūtījuma pētījumiem.

- Kāpēc jūs nolēmāt izvirzīt savu kandidatūru rektora amatam?

I.K.  Mana dzīve jau sen ir saistīta ar universitāti. Cienot augstskolas vērtības, tās vēsturi un saprotot attīstības nepieciešamību, es nolēmu piedāvāt savas prasmes. Man tas ir arī interesants izaicinājums, jo pašlaik es sagatavoju topošos vadītājus, līderus. Man pašai ir interesanti no teorijas pievērsties praksei. Un, protams, man ir svarīgi tas, kā kolektīvā veidojas savstarpējās attiecības, kāda ir gaisotne. Arvīds Barševskis ir veicis ļoti lielu darbu, un es nevēlos, lai šie sasniegumi nogrimtu aizmirstībā.

A.S. Es esmu no Špoģiem, kur pabeidzu vidusskolu, šeit ir mana dzimtā puse. Universitātē strādāju kopš 1988. gada, pasniedzu reliģijas vēsturi. Uzskatu sevi par entuziasti, un man tiešām ir patīkami šeit strādāt. Par lielāko plusu uzskatu to, ka es nekādi neesmu saistīta ar politiku, un, manuprāt, politiskās intereses nedrīkst ietekmēt augstskolu darbu.

- Kāds pašlaik ir galvenais universitātes uzdevums?

I.K. Saglabāt nozīmīgas augstskolas statusu ne tikai reģionā, bet arī Latvijā, bet, runājot par dažiem konkrētiem virzieniem, arī Eiropā. Prestižs, labi attīstīta infrastruktūra, ieinteresēti studenti, publikācijas populārās akadēmijās bāzēs un konkurētspējīgi absolventi – tie ir mūsu galvenie mērķi, uz ko jātiecas. Mana prioritāte, protams, būs saliedētības uzturēšana kolektīvā, jo fakultātēm ir tendence virzīt tikai savas intereses. Taču, viennozīmīgi, ir jāņem vērā arī citu intereses.

A.S. Pašlaik starp Latvijas augstskolām izveidojusies ļoti  nopietna konkurence, kuru izraisījusi demogrāfijas problēma. Vēl nesen mums izdevās saglabāt stabilu studentu skaitu, taču tuvākajā laikā mūs gaida lielas grūtības. Tāpēc jāpalielina savs zinātniskais potenciāls, liekot akcentu uz pētījumiem. Turklāt tas saskan ar Izglītības un zinātnes ministrijas nostādnēm. Vienlaikus pētniecības procesā jāiesaista vairāk studentu. Tāpēc aktīvāk jāiesaistās ne tikai valsts budžeta, bet arī vērienīgu Eiropas programmu līdzekļu piesaistīšanā, piemēram, tādu kā „Horizont2020/Apvārsnis2020”. DU nedrīkst zaudēt savas pozīcijas arī skolotāju sagatavošanā.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.