„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Taps jauna infrastruktūra aprūpes centru aizstāšanai

pexels.com

Jauniešu māja Višķu tehnikuma telpās, bērniem pielāgota vide Naujenes bērnu nama administratīvajā ēkā, dienas centri Višķos un Skrudalienā, kā arī sociālie dzīvokļi Nīcgalē -- šādu infrastruktūru Daugavpils novada dome paredzējusi izveidot deinstitucionalizācijas (DI) mērķu īstenošanai. Daugavpils novadā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda tam paredzēti 865 900 eiro.

Uzklausa cilvēku vēlmes

Atgādinām, ka DI ir Labklājības ministrijas iniciēts projekts, un tā pamatideja ir institucionālo aprūpes centru aizstāšana ar sabiedrībā balstītiem un ģimeniskai videi pietuvinātiem sociālajiem pakalpojumiem. Plānots, ka ar ES fondu finansējuma atbalstu pašvaldības varēs radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

Jau kopš 2015. gada tiek apzinātas personas, kas dzīvo gan mājās, gan sociālās aprūpes iestādēs (Daugavpils novadā -- Naujenes bērnu namā un VSAC „Latgale” filiālē „Kalkūni” u.c.) un kurām varētu tikt piedāvāti jaunie DI pakalpojumi. Katram no tiem izstrādāts atbalsta rehabilitācijas plāns, kura īstenošanai nepieciešama jaunā infrastruktūra.

Daugavpils novada Sociālā dienesta vadītāja A. Jegorova atzīst, ka ne visi mājās dzīvojošie piekrita izvērtēšanai, jo tas ir samērā ilgs skaidrojošais process, lai izprastu šī projekta būtību. Piemēram, izvērtēti 64 Kalupes pansionāta klienti un uzklausītas viņu vēlmes, kur viņi gribētu dzīvot. Lai šos cilvēkus varētu integrēt sabiedrībā, jābūt atbilstošai infrastruktūrai un pakalpojumiem, kas tieši atbilst viņu vēlmēm un atbalsta plānam. Ar šo gadu tikšot lemts jautājums par ERAF finansējuma pārdali Latvijas reģioniem šīs infrastruktūras izveidei.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.