„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Dambretists Ilmārs Štolcers ir pasaules elites sportists

Līvānietis Ilmārs Štolcers saliek dambretes kauliņus un sāk sarunu, kā 15 gadu vecumā var nospēlēt neizšķirti ar šobrīd spēcīgāko pasaules dambretistu. 

Pagājusī sezona sportistam bija veiksmīga - izcīnīts Latvijas čempiona tituls un 4. vieta gan Eiropas U16, gan pasaules U16 čempionātā. Lai gan viņam ir 15 gadi, tomēr pasaules čempionātā vecāko sportistu grupā viņš izcīnīja neizšķirtu ar Krievijas daudzkārtējo čempionu. Stāsta I. Štolcers: „Pasaules čempionātā konkurence bija liela - 40 dambretisti, un katrs no viņiem var būt čempions. Es ieguvu 12 punktus no 18, uzvarēju trešās vietas ieguvēju Baltkrievijas sportistu. Trim cilvēkiem, tostarp arī man, pietika punktu, lai izcīnītu sudraba medaļu. Baltkrievu sportists kļuva par vicečempionu, jo viņam bija augstāks koeficents, bet Mongolijas sportistam - bronza, jo viņš pēdējā kārtā uzvarēja. Man bija 4. vieta, jo izšķirošajā spēlē svinēju neizšķirtu ar daudzkārtējo Krievijas čempionu, kurš uzvarēja arī šoreiz. Veiksme uzsmaidīja viņam, nevis man.”

Ilmārs kasti ar dambretes kauliņiem nēsā līdzi gandrīz katru dienu. Atnākot uz skolu, var brīvā laikā patrenēties uz koka virsmas, kura atrodas bibliotēkā, bet nopietnāki treniņi, tāpat kā sacensības, notiek uz kartona virsmas. Dambretisti pirms mačiem izspēlē vairākas partijas.    

Ilmārs atzīstas, ka Latvijas, Eiropas un pasaules čempionātā priecājas par katru pretinieku un katru partiju, jo viņam patīk izdomāt savus un uzminēt pretinieka gājienus. „Piemēram, 64 lauciņu dambretē gan pretinieki, gan es zinu variantus jeb tā saucamās atklātnes, kuras daudzi dambretisti lietojuši pirms mums. Tomēr visus variantus nezina neviens. Tāpēc jācenšas atrast tādu spēli, kur tu vari būt zinošāks, kur pretinieks var pat kļūdīties. Es spēlēju arī 100 lauciņu dambreti, un tur šo atklātņu ir tūkstošiem, turklāt partijas atkārtojas ļoti reti,” skaidro dambretists.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.